Една наситена с прояви неделя ще изкуши почитателите на Международния

...
Една наситена с прояви неделя ще изкуши почитателите на Международния
Коментари Харесай

Пианистът Адриан Йотикер и Хорът на варненските момчета с концерти на Варненско лято“

 Една наситена с прояви неделя ще изкуши феновете на Международния музикален фестивал " Варненско лято " с два доста разнообразни концерта в Градската художествена изложба на Варна.

На матинето в 11:00 варненските фенове на класическата музика ще се срещнат с огромния гений на един от най-уважаваните швейцарски пианисти и педагози - Адриан Йотикер. Той е лауреат на влиятелните клавирни интернационалните състезания в Кьолн, в Дъблин, състезанието Клара Хаскил, има и първа премия на ARD, Мюнхен. Йотикер е концертирал с едни от водещите международни оркестри, измежду които оркестъра на Staatskapelle, Дрезден, оркестъра Тонхале, Цюрих, и симфоничния оркестър на Баварското радио. След сполучливо турне в Европа със Симфоничния оркестър на Мелбърн, той е поканен двукратно в Австралия и свири с огромните оркестри на континента. Изпълнява всички концерти за пиано от Бела Барток със Симфоничния оркестър на Мюлуз под палката на Даниел Клайнер. В камерната музика си партнира с Хомеро Франчес, Едуард Брунер, Марио Хосен, с квартетите " Ариа “, " Амати “ и " Кармина “, с музиканти от Берлинската филхармония и доста други водещи актьори. Адриан Йотикер е професор по пиано в Университета по музика в Мюнхен и в Музикалната академия на Базел, Швейцария, и продължава да бъде концертиращ актьор по международните сцени. Музикалната преса дефинира стила му на музициране като " струяща чиста сила “ и цени " неговата дарба да потопи публиката в ярка и блестяща атмосфера “. Адриан Йотикер е отличен с премията за принос към културата на родния си град за основаването на Фестивала за камерна музика на Санкт Гален. 

На " Варненско лято “ Йотикер ще гостува с изискана сантиментална стратегия от шедьоври на Шуберт и Равел - Клавирни пиеси  D 946 и Дванадесет лендлера D 790 от Шуберт, и " Благородни и сантиментални валсове ", " Гаспар на нощта “ от Морис Равел. 

Началният час на концерта матине е 11:00.

Вечерта на 30 юни именитият Хор на варненските момчета и младежи, основан от проф. Марин Чонев, ще чества половинвековен празник в залата на Варненската опера. За наслада на феновете на хоровото изкуство празникът ще е двоен - 40 години креативна активност ще означи с този концерт Дарина Кроснева – дълготраен диригент на хора. Юбилейният концерт от съпътстващата стратегия на ММФ " Варненско лято “ е на 30 юни от 18 ч. на сцената на Държавна опера Варна. Диригент  ще бъде самата Дарина Кроснева, на пианото ще е свързаната от години с хора Светлана Панайотова.

Създал стотици артисти и ценители с необятни знания за хоровото пеене, хорът е влиятелен дипломат на българската музика по света. През 50-те години на своето битие той е печелил редица влиятелни награди от интернационалните състезания. Успехът се дължи на първо място на проф. Марин Чонев, който залага в концепцията на хора своите високи критерии за хорова музика – кристална богата мелодичност, тъкмо осъществяване, благосъстояние на репертоара и почитание към българските мостри. Тези критерии следва и Дарина Кроснева, която от 1979 година работи с трите съществени обединения – момчета, младежи и разбъркан хор. Под нейно управление Младежкият хор печели Специална и първа премия в Монтрьо, Швейцария, а Хорът на варненските момчета и младежи се увенчава с титли от национални и европейски състезания. Заедно трите обединения на хора концертират с огромен триумф в Полша, Гърция, Германия, Белгия, Австрия, Италия, Съединени американски щати.

Дарина Кроснева и Хорът на варненските момчета и младежи имат записи в Белгийското радио, Радио " Шабле “, Швейцария, БНР и Радио Варна. Дарина Кроснева е канена неведнъж като жури на интернационалните хорови състезания, тя е и притежател на редица национални награди като " Сребърна лира “ и " Златна лира “ на Министерството на културата и " Златен век “.

Началният час на вечерния концерт в залата на Варненската опера е 18:00.

Цените на билетите за концертите са от 5 и от 20 лева със специфична цена за учащи се и пенсионери - 2 лева

 Билети за събитията от програмата на ММФ " Варненско лято “ 2019: за концертите - на касите на ФКЦ и онлайн на за " Опера в Летния спектакъл “ - на касите на Летен спектакъл, Опера Варна и онлайн. Продажба на билети в деня на събитията - на място преди събитието.

ММФ " Варненско лято “ е първият български фестивал, учреден е през 1926 година Член е на Европейската асоциация на фестивалите, притежател на лейбъла на ЕФФЕ ( " Европа за фестивалите, фестивалите за Европа “) за 2019-2020 и лауреат на ЕФФЕ за премиите на ЕФФЕ 2019-2020. 

ММФ " Варненско лято “ 2019 се провежда от Община Варна в партньорство с Министерството на културата и НУИ " Добри Христов “ и със съдействието на Градската художествена изложба - Варна, Регионалния исторически музей - Варна, зала Аула на Икономически университет - Варна  и Фестивалния и конгресен център. Фестивалът се осъществя с поддръжката на Италианския културен институт и Посолството на Италия, Посолството на Испания и Институт Сервантес, Полския  културен институт, Посолството на Австрия, Посолството на Съединени американски щати, Посолството на Холандия. Фестивала поддържат " Солвей Соди “, " Кока-Кола България “, " А1 “, " Фрапорт “, Пежо - Франс Ауто,  KLM, AGBU, Grand Mall, клуб " Ментол “, питие " Гларус “, винарна и хотелски комплекс " Шато де Берже “, хотелите " Капитол “, " Черно море “, " Модус “  и “Плаза ", Делта Планет Мол. Медийни сътрудници на фестивала са Българска национална телевизия, РТВЦ Варна, БНР, Радио Варна, ТВ1, Площад Славейков, БГ радио, Moreto.net, NovaVarna.net и Ти си Варна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР