Една много важна, но често пренебрегвана съставка в храната ни

...
Една много важна, но често пренебрегвана съставка в храната ни
Коментари Харесай

Хапвайте грис за повече селен

Една доста значима, само че постоянно подценявана съставна част в храната ни е селенът. Недостигът му в организма води до редица неприятни признаци, измежду които мускулна уязвимост, проблеми с функционалността на щитовидната жлеза, нараснал холестерол, нарушавания на сърдечния темп, отмалялост, бързо остаряване и други Оказва се, че един от най-хубавите източници на селен, както и на редица други потребни субстанции, е грисът.

Какво тъкмо съставлява грисът?

Това е артикул, който се получава от смилането на царевични или пшенични зърна. Той се дели на едрозърнест и дребнозърнест. В първия случай става дума за грис, придобит посредством по-грубо мелене на зърната. Във втория случай – за тънко смлени зърна или за артикул, получен след пресяване на едрозърнест грис.

Мнозина евентуално не знаят, само че от грис се създават необятно използваните по целия свят макарони, спагети, кускус, талиатели, както и редица други тестени произведения.

Едновременно с това той стои в основата и на доста вкусни десерти, каквито са грис-халвата, мляко с грис, кремчета и сладкиши с грис, а при солените ястия е незаместим за панирането на риба или за изработката на качамак.

Какво е селен и за какво ни е нужен?

 сладкиш с грис

Това е един от най-ценните микроелементи, които можем да получим единствено при пълностоен режим на хранене. Той е нужен в напълно дребни количества, само че все пак постоянно страдаме от дефицит. Причината е, че мъчно се набира, изключително когато храната не включва положителни източници.

Той е нужен за справяне със свободните радикали, за естествената обмяна на веществата и за положителното действие на щитовидната жлеза. Също по този начин работи противораково, понижава риска от развиването на сърдечно-съдови болести, има профилактично деяние против Алцхаймер, Паркинсон и атеросклероза, а също – усъвършенства работата на имунната система.

Колко селен има в гриса?

Грисът е превъзходен източник на селен. Освен това той е от евтините и наличните източници на скъпия микроелемент, за разлика от другите артикули, в които се съдържа – доста по-скъпите бразилски орехи да вземем за пример. В 100 грама от суровия артикул се съдържат 89.40 микрограма селен.

В една порция сварен грис има 37 мкг селен, с което се обезпечава потреблението на две трети от целесъобразния дневен банкет. Затова, в случай че ежедневно хапвате порция или две грис под формата на солени ястия, сладкиши или просто каша – може да смятате, че сте си набавили по този начин нужния микроелемент.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР