„Една малка крачка за човека, един голям скок за човечеството

...
„Една малка крачка за човека, един голям скок за човечеството
Коментари Харесай

Нийл Армстронг стъпи в Природонаучния музей в Пловдив

„ Една дребна крачка за индивида, един огромен скок за човечеството " с този лозунг достоверна имитация на костюма на Нийл Армстронг стъпи в Природонаучния музей на Пловдив.

Днес се състоя формалното показване на костюма в наличието на кмета на Пловдив Здравко Димитров, зам.-кметът по просвета Пламен Панов и районния кмет на „ Централен “ Георги Стаменов.

„ Това е публична имитация и е единствената в Европа. Ще бъде при нас четири месеца “, уточни шефът на Природонаучния музей Огнян Тодоров.

В света има основани 15 достоверни реплики на истинския костюм на Армстронг. Те са направени посредством 3Д принтиране по случай 50-годишнината от кацането на Луната по самодейност на НАСА. Всички костюми са били ситуирани на разнообразни бейзболни стадиони в Съединени американски щати, а в този момент един от костюмите е в Пловдив. Изложбата се реализира с поддръжката на Посолството на Съединените американски щати в България, описа Яна Георгиева организатор на зала „ Планитариум “.

„ Тази, която виждате, е била на бейзболното игрище в Ню Йорк „ Янки “. Всяка дипла е в безусловно действителни размери, даже килограмите са идентични с истинския – 80 кг. При нас в музея ще остане до 23 май, тъй че посетителите на музея могат да се допрян до нея, да се снимат с нея и да научат повече за задачата „ Аполо 11 “, уточни още Георгиева.

Днес истинският костюм на Нийл Армстронг (с номер A-7L) се намира в Националния музей по въздухоплаване и аеронавтика (NASM) към Смитсоновия институт в Съединени американски щати.

Огнят Тодоров акцентира, че за музея е значимо да продължава да развива планетариума си.

„ Това е част от самодейността ни да развиваме отдел „ Планитариум “. Нашата стратегия за развиването му включва взаимната ни работа с Европейската галактическа организация. Спечелихме план за производството на два кино лентата, първият от които към този момент е в листата ни със заглавия, а вторият филм също е подготвен и следва премиера. С министерство на културата разработихме план за геоиди – макети на земята и разнообразни обекти от слънчевата система “, уточни още шефът на музея.

" Чрез вас желая да благодаря на Американското посолство за опцията гости на музея да допрян в действителност историята на галактическото въздухоплаване. Мисля, че бяха 70-те години, когато в Панаира беше показан летателния уред Аполо 13, още си го припомням. Това са мигове, които се помнят цялостен живот. Сигурен съм, че и децата, които посетят музея, ще могат да се допрян до историята. Това е удивително, случва се за първи път в Пловдив и се надявам да остави трайни мемоари у дребните гости ", уточни кметът Димитров.

" Излишно е да споделям, че Природонаучният музей е един от най-бурноразвиващите се в България. Музей, който от дълго време е надхвърлил рамките на страната ни като развиване. Актът на слагане на този костюм през днешния ден приказва за мощно европейско и интернационално изменение. Това е по този начин, тъй като е подложен тук благодарения на Международния астрономически съюз, взаимно с Американското посолство. Международният астрономически съюз е неправителствената организация, която в международен мащаб, кръщава всички планетарни тела, звезди и сплотява цяла научната общественост, когато приказваме за Астрономия. Природонаучният музей легитимира Пловдив и България в една научна общественост, която е по-малка известна за нас, само че несъмнено доста значима за развиването на науката и света “, уточни Пламен Панов, който добави, че Пловдив сега се конкурира за влиятелна премия и прикани пловдивчани да гласоподават.

Нийл Олдън Армстронг става първият човек, стъпил на Луната. Той посещава летателни курсове и още на 16 година получава документ за дееспособност за водач. Армстронг учи аерокосмическо инженерство и е офицер във Военноморския флот на Съединени американски щати и боен водач. През 1962 година се включва в Астронавтския корпус на НАСА.

Нийл Армстронг е пълководец на задачата „ Аполо " 11 и дружно с водача на лунния модул Едуин Олдрин стават първите хора, стъпили на повърхността на Луната. До този миг общо 12 души са стъпвали на Луната вследствие на шестте сполучливи задачи от програмата „ Аполо ".

Оцеляването в Космоса без скафандър е невероятно. Затова скафандрите са същински инженерни чудеса, снабдени с голям брой системи за поддържане на живота на астронавтите. Лунните скафандри като този на Нийл Армстронг били проектирани по този начин, че да обезпечат оцеляване и по време на лунните разходки.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР