Една година е прекалено кратък срок за да се премине

...
Една година е прекалено кратък срок за да се премине
Коментари Харесай

Брокер: В момента е идеално време за продажба на имот

„ Една година е прекомерно къс период с цел да се премине от плевел напредък към спад. Но въпреки всичко се успокои пазарът в края на годината и приключихме с 6-8% растеж на цените в София и Пловдив, и малко по-голям в някои други градове. “

Това сподели в студиото на „ Добро утро, Европа “ Полина Стойкова – изпълнителен шеф на организация за недвижими парцели.
Ето какво още показа тя:
Все още обаче наклонността е пазарът да е много деен. Цените набъбнаха с 20-30% през 2022 година, което беше движено и от инфлацията и от растежа на приходите. Нормално е с успокояването на инфлацията този развой по повишаване на цените също да се успокои. Постигна се баланс на пазара при по-високите цени и мощното търсене.

През предходната година съвсем не се трансформираха лихвените проценти по заемите при нас, за разлика от други страни, където имаше фрапантна смяна, и това докара до отлив от интереса към парцелите. При нас сега те са близо до исторически най-ниските си равнища. Очакванията в банковия бранш са даже и да има растеж той да е дребен и равномерен. Но има отзиви, че може изобщо да не се стигне и до малко повишение. Това по-скоро оказа въздействие през 2022 година, когато хората имаха една неустановеност да купуват парцели, само че през предходната година те се завърнаха на пазара и видяха, че няма несигурности в избора им на нов дом.

Ще има още една година, в която ще бъде по-свито предлагането, предвид на това, че доста хора чакат да се покачат цените на парцелите с влизането ни в еврозоната. Това води до едно задържане в предлагането на парцели, защото хората изчакват по-добри цени. Същевременно доста хора ще побързат да закупят преди този момент да се случи. Така че и тази година няма да забележим задоволително предложение за наличното търсене. Не мисля, че се чака фрапантно повишаване на цените тази година, тъй като те набъбнаха доста през последните 2 години и се доближихме до междинните европейски равнища. Приемането ни в еврозоната за имотния пазар ще премине гладко. Цените са в евро от доста години насам. Има терзание и съмнение и това може би ще окаже леко въздействие на пазара.

Търсят се главно двустайни и тристайни жилища. Къщи в огромните градове или към тях. Търсят се ваканционни жилища по морето и ски курортите. Това поддържа много деен пазар, той е движен главно от нас самите, не от чужденци, тъй като в последните години те не са дейни. Търси се главно ново строителство. Най-предпочитаните квартали в София постоянно са южните. Има обаче и по-широки зони, в които кипи строителство и се купува много. Това са квартали като Малинова Долина, Банишора, Кръстова Вада, Младост и други. Привличат новите планове на рационални цени. Това, което клиентите са склонни да заплащат, е към 1550 – 1600 евро на квадратен метър, като границите са необятни, защото има разнообразни видове парцели, само че това е търсенето сега. Сделки над 3000 евро на кв/м. се случват по-трудно. На второстепенен пазар покупко-продажбите стават по-скоро с договаряне и дребни отстъпки от страна на продавачите. Виждаме, че продавачите омекнаха и са подготвени на разговор, като това демонстрира, че те са наясно, че пикът в цените е доближат.

В момента е идеалното време за продажба на парцел. Продавачите са по-объркани сега сякаш, купувачите знаят какво търсят.

Ръстът на цените, по наше мнение, през 2024 година ще утихне. Можем да чакаме към 5% растеж в София или 5-10% за страната. Няма да бъде по-различно от това, което е сега. Засега няма индикации за срив в цените. Няма изключително предложение, няма нещо в стопански проект, което да ни дърпа обратно, приходите порастват, безработицата е ниска. Сравнението с 2010 година дава забавни изводи, само че би трябвало да си спомним, че тогава бяхме в разгара на дълговата рецесия и тогава цените бяха паднали. Вече сме над равнищата от 2008 година, само че не доста повече.

При нас по-активен е пазарът за продажба на жилищата, само че и при наемите има търсене. Има доста огромно завръщане на задгранични студенти след COVID-19, както и на доста работещи, тъй че и на този пазар има доста сериозен растеж на цените.

Очаквам дейна 2024 година на пазара. Тя по този начин и стартира. Винаги когато стартира интензивно годината сме забелязали, че по този начин и продължава. Ръстовете на цените затихват, подобаващ миг е за продажба, за покупка също е подобаваща, тъй като лихвените проценти са ниски.

 

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР