Една екологична организация и няколко граждани обжалват програмата срещу мръсния

...
Една екологична организация и няколко граждани обжалват програмата срещу мръсния
Коментари Харесай

Екоорганизация и граждани атакауват в съда програмата срещу мръсния въздух в София

Една екологична организация и няколко жители апелират програмата против мръсния въздух в София с претекста, че тя няма да реализира нужния позитивен резултат. Това е втората сходна гражданска тъжба в съда по казуса със смога в столицата в границите на по-малко от месец.

В понеделник (19 юни) " За Земята-Достъп до правораздаване " дружно с трима жители на София са внесли тъжба в Административен съд — София, против признатата на 18 май Програма за ръководство качеството на атмосферния въздух на Столична община за интервала 2015 - 2020 година

Според жалбоподателите дълго чаканата стратегия, която трябваше да влезе в действие още преди две години, няма да докара до нужното по-добро качество на въздуха в столицата. Лошото качество на въздуха се свързва с голям брой здравословни проблеми, в това число рак и сърдечни болести.

" От изключителна значимост е виновните институции да подхващат ограничения, които дават действителни резултати в най-кратък период, както изисква европейското законодателство ", акцентират от " За Земята ".

Освен забавянето, което не е обезщетено с оферти за наваксване, забележителен пропуск съгласно тях е, че програмата не включва разбор и ограничения против фините прахови частици с размер 2.5 микрона, които са по-същественият фактор, влияещ върху човешкото здраве, за разлика от тези с размер 10.

Ивайло Хлебаров, консултант към екологичната организация, показва, че Столичната община даде 30 дни за мнения по препоръчаната стратегия, само че все пак тя не показа и разяснява обществено получените оферти от заинтригувани жители и организации. " Версията, която беше гласувана, не беше публично налична и още веднъж не адресира съответно двата източника на замърсяване — отоплението с въглища и дърва и автомобилния превоз ", твърди той.

" Чистият въздух е едно от главните човешки права. С присъединяване си в тази тъжба аз показвам гражданската си позиция и противоречие с метода, по който Столична община взема решение казуса със нечистия въздух в столицата ", показва Меглена Антонова, един от жалбоподателите.

За последните 13 години това е третата стратегия за качество на въздуха на Столичната община. В края на май група Неправителствени организации и юристи под името " Група за чист въздух " излязоха с групов иск против бездействието на Столичната община по замърсяване на въздуха в София. Те настояват, че в интервала 2015 - 2017 година макар сериозните равнища на замърсяване с фини прахови частици от общината не подхващат никакви ограничения, с цел да предпазят популацията на града.

" Дневник " изпрати питане до общината с молба за коментар за правосъдните обжалвания против програмата й.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР