Една-единствена мутация може да направи пренасяния от комари вирус Зика

...
Една-единствена мутация може да направи пренасяния от комари вирус Зика
Коментари Харесай

Вирусът Зика може да причини световна пандемия


Една-единствена разновидност може да направи премествания от комари вирус Зика доста по-заразен и гибелен. Още през 2016 година СЗО предизвести, че вирусът съставлява заплаха за света.

Зика нормално предизвиква малко признаци при възрастни, само че нанася големи вреди на неродени деца в утробите на инфектирани майки – предизвиква микроцефалия, положение, при което бебетата се раждат с дребна несъразмерна глава и увреждане на мозъка. Зика се появи в края на 2015 година и аргументи увеждания на голям брой деца в над 30 страни.

За да открият по какъв начин вирусът може да мутира в бъдеще, Суджан Шреста от Института по имунология в Калифорния имитира цикъла на зараза на вируса, като неведнъж го "прехвърлят " сред комар и мишка.

Вирусът Зика е по-често срещан в страни, където вирусът на тресчица Денга също е публикуван, тъй като и двата вируса се популяризират от едни и същи типове комари и двата са част от фамилията на флавивирусите. "Хората, които са били изложени на тресчица Денга, имат кратковременен имунитет против Зика ", открива Шреста, представен от БГНЕС.

Изследователите разкрили, че същата мутантна форма на вируса Зика се развива в две групи мишки: и такива, изложени на Денга, и такива, които не са срещали с него. Фактът, че заразяване се е случило и в двете групи, допуска, че тази част от генома на вируса може да е "гореща точка на разновидност ", считат откривателите.

След това екипът заразява няколко бременни мишки с мутиралия вирус и открива, че той е по-заразен и по-опасен, което значи, че вирусът има по-голям късмет да премине през плацентата и да болести плода. Мутацията посочила и че може доста по-успешно и бързо да се репликира в човешки кафези в сравнение с първичния си другар.

"Вирусът Зика остава комплицирано заболяване, чиито признаци са незабележими. Повечето инфектирани с него въобще не схващат, или откриват инцидентно при проучване за други болести. Към момента не е ясно дали, по какъв начин и по кое време вирусът може да болести хора, само че е кадърен да аргументи международна пандемия ", считат откривателите, съобщи BG ON AIR.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР