Единственото ни сигурно защитно средство срещу вируси е собствената ни

...
Единственото ни сигурно защитно средство срещу вируси е собствената ни
Коментари Харесай

Как да поддържаме добър имунитет срещу инфекции и за здраве

Единственото ни несъмнено защитно средство против вируси е личната ни имунна система. За да действа обаче тя по предназначението си от нас се изисква да се грижим за нея. Какво значи това?
Имунната система на тялото включва няколко „ фронта “ на отбрана. Това са кожата, която не позволява непосредствено нахлуване даже на микроби в тялото; реснички, които се намират по епитела на дихателните пътища и профилирани кафези на имунната система, които разпознават и нападат непознатите частици като вируси и бактерии.
За да се помогне на защитните сили на организма, на първа линия би трябвало да сме построили нужния най-малко хигиенични привички. Не инцидентно в този момент специалистите обръщат съществено внимание на измиването на ръцете. Знаем и че, когато има рана по кожата тя следва да е покрита, с цел да не се замърси от нездравословни микроогранизми.
По отношение на поддържането на ресничките надали сме в състоние да създадем нещо изключително, когато не сме пушачи. Но би трябвало да знаем, че кихането не е инцидентна реакция на организма и когато то не се случва единично, за нас би трябвало да е индикатор, че се постанова да вземем ограничения за подкрепяне на имунната отбрана най-много като се погрижим повече за себе си.
Функциите на част от имунните кафези са като на бойци – тяхната роля е да обезвреждат непознатите частици. Други са профилирани в това да създават антитела, с цел да разпознават протеините на „ нашествениците “, които се намират по повърхността на обвивката им.
Това разрешава на организма да построява имунитет против патогени, които към този момент е срещал: бързо да ги разпознава и образува имунен отговор против тях. Това е и повода да се усещаме зле първоначално при заболяване – сигурен симптом, че организмът е впрегнал защитните си сили против инфекциозния завоевател.
Когато желаеме да подпомогнем имуната си система, с цел да си подсигурим повече здраве, е значимо да следваме няколко доказани за ефикасни правила от здравната просвета. Кои са те?

1. Избягвайте потреблението на алкохол, защото той потиска имунната функционалност на организма. Освен това алкохолът дехидратира организма, а това е един от неподходящите фактори за оптимално действие на клетките. Не е проблем един път да се присъедините към наздравица, само че систематичната приложимост на алкохол би трябвало да се заобикаля. Консумация повече от едно пиво за дами и две за мъжете дневно към този момент приказва за взаимозависимост.

2. Извън тази връзка, поддържайте организма си постоянно добре хидратиран и при заболяване в никакъв случай не забравяйте да приемате доста течности: вода и чай, с цел да подпомогнете организма си.

3. Стресът наподобява безопасен в профил. Но ние сме тези, които можем да преценим за себе си дали натоварването в даден миг не ни „ идва доста “. Когато започваме да изпитваме тревога, то стресът е надвил, а при всички последни изследвания се документира, че това се отразява съществено на имунитета ни. При стрес в тялото ни се отделя кортизол, който в кратковременен проект може да е скъп, допринасяйки за активизирането на организма за бърза ответна реакция при опасност, само че когато се излъчва непрекъснато провокира възникване на възпалителни процеси, които са предтечи на голям брой заболявания. Стресът пречи на имунната система да впрегне качествено защитните си сили – белите кръвни кафези, което и ни прави по-податливи на заболяване.

4. Когато се предлага консумация на пресни плодове и зеленчуци, то е тъй като те съдържат скъпи антиоксиданти, които елеминират нездравословния резултат на напрежението в организма. Вкючително и способстват за понижаване на равнището на неприятни чувства в начален етап на заболяване. Колко плодове и зеленчуци е добре да консумираме, с цел да си осигурим този потребен резултат: 300 г плодове и 350-400 г зеленчуци на ден. С преимущество са зелените листни зеленчуци, чушките, цитрусовите и горски плодове и други
Плодовете и зеленчуците обаче не би трябвало да са единствената ни храна. За да има първични материали тялото да образува антитела, ние би трябвало да сме му обезпечили нужния най-малко белтъчини.

5. През последните години научаваме от ден на ден за изгодата на витамин Д за организма. Той е извънредно скъп за поддържането на имунна система и синтеза на антитела. Витамин Д навлиза в разнообразни елементи на тялото, той е в костите, червата, дебелото черво, мозъка, където се свързва с рецепторите на имунните кафези на място и ги задейства.
Организмът ни е в положение да синтезира задоволително витамин Д от слънчевата светлина. Затова изискване е обаче да се излагаме най-малко по 20 минути дневно на такава. През студеното полугодие може да се появи дефицит на витамина. Такъв може да се следи и при актуалния метод на живот, който лимитира активността ни в затворени пространства.
Витамин Д може да си набавим малко и с потреблението на дефинира храни като мазна риба, морски деликатеси, гъби, яйца с жълтъка, обогатени с него храни, да вземем за пример мляко.

6. Сънят не е екстра, нито „ глезотия “. При тази отмора тялото има опция да поправи редица вреди нанесени в процеса на действието му през интервала на бодърстване. Ако се лишим от сън, тази функционалност на организма ще е възпрепятствана, имунитетът и душeвността ни ще са нестабилни и неустойчиви. Колко сън е задоволителен, с цел да се поддържаме здрави – сред 7 и 9 часа на нощ до 64-годишна възраст, по-късно са сред 7-8 часа.

7. През последните десетилетия ограничихме двигателната си интензивност до обезпокоително ниско равнище. Само че с помощта на придвижването ние и изхвърляме патогени от дихателните си пътища, което понижава вероятността от развиване на простудни болести, грип и други. Освен това физическата интензивност поддържа активността на антителата и белите кръвни кафези. Чрез дейната циркулация те доближават до всяка част на тялото.

8. Ако пушите, замислете се още един път за здравето си. Знаем, че рекомендацията да спрете цигарите е досадна, само че при опасността от вирус като COVID-19, който непосредствено слиза в дробовете, е добре да създадем всичко допустимо да не повреждаме защитната функционалност на лигавицата на дихателните пътища. Ресничките задържат придвиждането на нездравословните микроогранизми и са от първа линия за отбрана на организма против респираторни инфекции. Когато те се потиснати, което се следи при пушачите, патогените навлизат в тялото надалеч по-лесно.

9. И най-после, още веднъж ви подсещаме – не забравяйте да миете постоянно ръцете си качествено със сапун и течаща вода. Знаете, че посредством пръстите си пренасяме микроби и спомагаме тяхното нахлуване посредством допиране по очите, носа и устата в организма. Времето, което се мият ръцете би трябвало да е най-малко 20 секунди – с качествено сапунисване и обгръщане на всички повърхности на дланите до китките: по долната страна на ръцете, горната, сред пръстите от горната страна и изпод, настрана палците посредством кръгово придвижване, в това число с китките като гривна към тях и възглавничките на пръстите с търкането им по насапунената длан.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР