Единственият цивилен жител на буферната зона в Кипър - еврейката

...
Единственият цивилен жител на буферната зона в Кипър - еврейката
Коментари Харесай

Почина единствената цивилна жителка на буферната зона в Никозия

Единственият граждански гражданин на буферната зона в Кипър - еврейката Елси Слоним, умря на 104-годишна възраст, заяви "Хюриет дейли нюз ". Жената е издъхнала вследствие на дихателна непълнота в дома си край турския боен пост при пункта Деребою в Никозия, съобщи БНР.

Родена в семейство на евреи през 1917 година, Слоним прекарва огромна част от детството си в Румъния и Австрия. В края на 30-те години бяга от Австрия поради нацистките гонения против евреите и на кораба се среща с бъдещия си брачен партньор. Заедно с него се откриват в Кипър и построяват къщата си в Никозия.

Когато островът е разграничен на две елементи през 1974 година, домът им се оказва в буферната зона. Получават особено позволение да останат с помощта на познанството на брачна половинка й с бащата на авторитетен турски представител.

Така фамилията се оказва единственото, обитаващо буферната зона на разграничената столица на Кипър. След като последователно губи децата и брачна половинка си Давид, Елси остава последният жив граждански, живеещ в буферната зона. Като такава тя е разполагала със особено позволение от управляващите да влиза и излиза и от двете елементи. С това позволение тя е можела и да приема посетители в дома си.

Елси Слоним е издъхнала в съня си на 26 януари след живот, изпълнен с горчиви и сладки мемоари, отбелязва "Хюриет дейли нюз ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР