Единственият български плувец, който се класира за финалното състезание тази

...
Единственият български плувец, който се класира за финалното състезание тази
Коментари Харесай

Цанко Цанков готов за подвиг и рекорд в Гибралтарския проток

Единственият български плувец, който се класира за финалното съревнование тази година по преплуването на Гибралтарския пролив от Европа до Африка е изцяло подготвен за предизвикването броени дни преди заминаването. Цанко Цанков доближи до решителната фаза с помощта на успеха си в квалификацията, която се организира през месец април в Барселона и в нея бургазлията отвя конкуренцията на 167 плувци от целия свят в открити води. По този метод международния рекордьор за 12 часа плуване без прекъсване в 50 метров басейн от 2020 година си завоюва правото да бъде първият и единствен наш съотечественик, който в проведено съревнование ще нападна Гибралтарския пролив. Приблизителното разстояние, което би трябвало да измине Цанков е 18 километра, от крайбрежията на испанския регион Тарифа до мароканския бряг на Танжер. Проявата има формален темперамент и се управлява от Световната федерация по плуване в открити води ( WOWSA). Събитието е включено в групата на най-трудните трасета за преплуване от човек ( Ocean Seven) и досега в цялата 134 годишна история няма записано българско присъединяване в Гибралтарския пролив от Европа до Африка.

„ Накрая съм на целенасочена ми подготовка за надпреварата. Тренирам интензивно през последната година по специфична стратегия за това, което ме чака там. Мисля, че съм добре квалифициран, както физически за плуването, по този начин и стратегически, най-много със спецификата на цялото трасе и климатичните условия в протока. Ще бъде доста мъчно и тежко. Разликата в температурата на водата от Средиземно море и Атлантическия океан е близо 10 градуса в средата на дистанцията и там се образуват големи талази и течения. Подготвен съм и окуражен за победа, като при положителни условия мога да нападам и международния връх от Европа до Африка. Познавам съперниците си и мога да заява, че са отлични плувци и издръжливи в открити води. Разчитам на двама испански треньори, които доста ми оказват помощ професионално с подготвителната активност и поддържаме връзка всекидневно по телефона. Те ще бъдат с мен по време на плуването и ще са на водещата лодка. Екипът ми е добре осведомен с всичко и тръгваме за Малага на 30 август. Последната информация, която имам е, че самото съревнование ще бъде на 4 септември. Всички плувци, които се класирахме би трябвало да бъдем на лагер сбора в град Тарифа, като в една от датите до 13 септември ще бъде старта. Никога не се знае авансово точния ден на преплуването, тъй като факторите са доста и зависят най-много от атмосферните условия в Гибралтарския пролив. Засега, прогнозата за времето е оптимистична за 4 септември и евентуално това ще бъде денят. Това, което мога да кажа преди тръгването е,че ще направя всичко по силите си, с цел да стигна първи от всички съперници до африканския бряг и да бъде развят българския байрак “, показа Цанко Цанков.

Състезателят и неговия екип потеглят във вторник за Малага с полет на националния ни транспортьор България еър. На място в Испания към щаба му ще се причислят професионален доктор и рехабилитатор, които са наши сънародници живеещи на Иберийския полуостров.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР