Единствената Панорамата на Балканите - “Плевенска епопея 1877 година“ на

...
Единствената Панорамата на Балканите - “Плевенска епопея 1877 година“ на
Коментари Харесай

Панорамата Плевенска епопея 1877 година ще посрещне на 3-и март своите посетители от цял свят

Единствената Панорамата на Балканите - “Плевенска епопея 1877 година “ на 3-и март още веднъж ще посрещне своите гости. Уникалният исторически комплекс е знак на епичните борби за освобождението на града по време на Руско-турската освободителна война 1877-1878 година, траяли 5 месеца, борби с решаваща роля за Освобождението на България.

Екскурзоводът Богомил Стоев, който е младеж, приключил история и логика на психиката във Великотърновския университет, от две години всеки ден споделя за събитията, станали преди 140 години. Казва, че върви с усмивка на работа, тъй като му харесва и му дава опция да се среща с доста разнообразни и забавни хора от целия свят. Той показа още:

„ Различаваме се от другите музеи с това, че ти попадаш в средата на сраженията, че ти си надали не участник в самата борба – както предметите към теб, които наблюдаваш, са част от сражението, по този начин платното, което е със страхотни елементи, може да те вкара в самата борба. Залата е 20 метра до платното, платното ни е с размери 115 на 15 метра, като по този начин е изчислено, че в действителност да се чувстваш като участник в самата борба. Това е гледка, която може де се похвали, че е на самото полесражение. При нас всичко това, което човек вижда, е това, което може да види и от покривана Панорамата. Сега главното, което хората би трябвало да схванат е, че Плевен и борбата за Плевен, са повратен миг в цялата война. “

Какво още описа Богомил Стоев пред кореспондента ни Латинка Светозарова можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР