Единствената общинска и най-голяма топлофикация у нас – софийската, отново

...
Единствената общинска и най-голяма топлофикация у нас – софийската, отново
Коментари Харесай

Столичното парно и газовият ценовъртеж

Единствената общинска и най-голяма топлофикация у нас – софийската, още веднъж е изправена пред дългова рецесия, която този път е съчетана с по-високите цени на природния газ и на парниковите квоти от приетите в цената, на която продава топлинната си сила на клиентите.

Миналата седмица за следващ път газовият снабдител " Булгаргаз " предизвести сдружението, че още веднъж има отложен дълг за 130.6 млн. лева и в случай че той не бъде заплатен напълно до 25 октомври,. Иначе е застрашено снабдяването за всички клиенти на газовото сдружение, както и доставките на азерски газ, тъй като издателят на банковата гаранция по контракта със СОКАР има изискване по отношение на отговорностите на столичната топлофикация, аргументира се шефът на " Булгаргаз " Николай Павлов. Той изиска помощта на страната за решение на казуса, за която упорства и общинската компания.

Газовата цесия е нежелана

Ясно е, че няма държавно управление, което да може да си разреши софийското парно да спре работа при започване на отоплителния сезон, поради общественото неодобрение. Отделно, в случай че клиентите му минат на ток, значи да " гръмне " електроразпределителната мрежа в София, която не е разчетена да поеме спомагателен товар от 1000 МВ. Така още веднъж се стигна до коментара на изпълнителния шеф на " Българския енергиен холдинг " (БЕХ) Валентин Николов от преди ден по време на президентската кръгла маса за скъпите ток и газ, че евентуално БЕХ ще бъде заставен отново да прави цесия и да поеме дълга на парното. Това обаче би означавало борчът на общинското сдружение към БЕХ да надвиши 830 млн. лева, защото това ще е следващата сходна договорка с газовия дълг на парното. А това заплашва кредитния рейтинг на холдинга, който в допълнение е раздал заеми за милиарди на своите дъщерни сдружения.

Кметството също не е навито на този вид. Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев разгласи, че той " е недопустим за нас, тъй като това значи трупане на нов дълг за сметка на софиянци ". Той настоя казусът да се реши през обезщетения за сдружението поради това, че в цената му за софиянци е калкулиран разход от 47 лева./МВтч природен газ, до момента в който то заплаща над 94 лева, а за ноември прогнозите са синьото гориво да коства над 124 лева./МВтч. Това изиска и самата топлофикация, която още през август предизвести, че при тези цени парното би трябвало да коства с 20 % повече от сегашната цена. Преразглеждане на цената обаче ще има едвам през декември, с цел да влезе смяната в действие от 1 януари 2022 година

Дайте пари за скъпите газ и квоти

За механизма за обезщетения на общинското парно първите диалози бяха извършени предходната сряда като от енергийното министерство оповестиха единствено, че ще се търсят такива способи https://www.mediapool.bg/shte-se-tarsi-nachin-da-se-kompensira-stolichnoto-parno-zaradi-skapiya-gaz-news327498.html. Какви биха могли да са те, ведомството не се нае да каже, като че ли решенията сами ще паднат от небето.

" Топлофикация София " също не може да се каже, че предлага някакъв съответен механизъм.

" Считаме за съответна мярка решение, с което да се компенсира разликата сред контролираната и действителната цена на газа, като същият обезщетителен механизъм би трябвало да бъде прибавен и за въглеродните излъчвания за съответния месец ", обявиха от общинското сдружение пред Mediapool. " Мярката е елементарно осъществима, за интервала от началото на регулаторния интервал до привършване на рецесията, като удостоверяването на размера ѝ може да става само на база месечната консумация на природен газ от сдружението и разликите в цените на синьо гориво и въглеродни излъчвания. Тази мярка по никакъв метод не може да се смята за непозволена държавна помощ, защото сдружението няма да получи никакви конкурентни преимущества и няма да осъществя доходи над регулаторно одобрените. Подобни ограничения, бяха навременно приложени в редица европейски държавни управления ", показват от компанията.

Дълг и загуба поради обществени функционалности

Тя не разяснява от кое място чака да бъде обезпечено финансирането за сходна отплата, само че отбелязва, че изпълняването на обществените ѝ функционалности значително е довело до образувания през годините дълг и насъбраната загуба.

" Дейността на сдружението се контролира напълно от КЕВР вследствие на което приходите му и надлежно опциите му за погасяване на отговорностите са лимитирани от ценовите решения на регулатора. Дружеството не може да бъде буфер на голямата разлика сред пазарните и регулаторно одобрените цени, с които страната реализира обществената си политика ", обявиха от " Топлофикация София ". Парното уточни, че все пак поставя непрестанни старания да заплаща газовия си дълг и за тази година е погасило 220 млн. лева, само че при сегашната разлика в приетите му и действителните цени на газа няма финансова ликвидност.

" В тази връзка изборът на обезщетителен механизъм от страната в създалата се обстановка е извънредно значим за плавното излизане от енергийната рецесия ", обявиха от сдружението пред Mediapool.

То даде и данни за приходите и разноските си за деветмесечието в отговор на въпроса за какво не се възползва от високите цени на тока на борсата и с постъпленията от създадената по смесен метод електрическа енергия да компенсира по-високите си разноски за газ.

Повече доходи от ток са вероятни зимата

Дружеството посочи, че едвам с влизането в отоплителния сезон и увеличение на производството на топлинна сила може да създава повече електрическа енергия, с цел да продава на борсата по-големи количества и надлежно да се възползва от рекордните цени на тока.

Според данните на сдружението за цялата 2020 година приходите му са били 430.6 млн. лева, от които 283.2 млн. лева са от продажба на топлинна сила, а 118.4 млн. лева - от търговия с ток, до момента в който разноските за активността ѝ са били 498.6 млн. лева

За деветте месеца на 2021 година приходите на компанията са 363.8 млн. лева, като от топлинна сила постъпленията са 213 млн. лева, а от ток – 129.5 млн. лева Разходите обаче са 516.1 млн. лева като усещане прави растежът на сумите за парниковите квоти. Ако през цялата 2020 година са били платени за въглеродни излъчвания 79.2 млн. лева, за деветте месеца на тази година разноските са 136.2 млн. лева За газ до момента през годината сдружението е дало 217.9 млн. лева, което е с 1.1 млн. лева повече в сравнение с за цялата предишна година.

Какъв ще е механизмът за компенсиране на " Топлофикация София " поради скъпите газ и парникови квоти, с парите от който сдружението да се издължи на " Булгаргаз ", следва да се види, само че сигурно би трябвало да се одобри до края на тази седмица, в случай че ще се съблюдава ултиматумът на газовия снабдител за погасяване на борча до 25 октомври.

Дълг против благосъстоятелност към този момент не е годна алтернатива

Възможността дългът на парното към БЕХ да бъде трансформиран в благосъстоятелност на страната, Валентин Николов, към този момент не е на дневен ред за холдинга, стана ясно от думите му пред Mediapool.

Според него би трябвало да се търсят други способи за реформирането и стабилизирането на общинското сдружение, минаващи през увеличение на мощностите му за произвеждане на електрическа енергия от когенерации, какъвто план парното към този момент има, както и с реализацията на плана за апаратура за горенето на RDF отпадъците на София, финансирана от Европейска комисия и с идно създаване.

В очакване на промени

През септември трябваше да е подготвен и от Съединени американски щати разбор на американската компания Black&Veatch Management Consulting за положението и опциите на столичното парно. В него би трябвало да има стъпки за стабилизиране на ръководството и финансовите резултати и за усъвършенствания на топлопреносната мрежа и системата за обслужване на клиентите му. Проучването би трябвало да включва и пътна карта за надграждане на общинското парно, съответни рекомендации по отношение на цялостното преустрояване на употребата, финансовото положение и правната и управническа конструкция на сдружението.

Сегашният проблем с цените на парното, което и в предишното е имало случаи на разминавания във вкараните в цените му разноски за газ и действителните, в действителност се задълбочи поради нормативната смяна при определянето на цените. След като през март предходната година бяха предоговорени доставките на съветския газ и те бяха обвързани с европейските пазари, цената на Българгаз " стартира да се дефинира всеки месец, а не на три месеца, както бе преди този момент и както се определяха и цените на топлофикациите. Така Комисията за енергийно и водно контролиране се видя в знамение да дефинира и цени за топлофикациите всеки месец, бе решено цената на парното и това стана факт от 1 юли 2020 година Газовите флуктуации в последните месеци обаче все по-сериозно повдигат въпроса дали това е вярното решение. Експерти от дълго време приканват да отпадне и прогнозното пресмятане на сметките за парно на база миналогодишно ползване на клиентите и показват, че с подмяната на всички топломери с такива с отдалечено отчитане ще стане допустимо засичането на действителното консумация на клиентите месец за месец или съгласно планувания интервал. Това на собствен ред ще разреши и вероятно установяване на месечни цени на парното при съществуването на задоволително хора в регулатора, които да вършат това.

Или колкото е еретично да звучи, само че може да се предприеме либерализация освен на пазара на ток и на газ, само че и на топлофикационните услуги.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР