Единствената банка, която не издържа стрес-тестовете на банковата система в

...
Единствената банка, която не издържа стрес-тестовете на банковата система в
Коментари Харесай

Петя Славова взема банка Виктория

Единствената банка, която не устоя стрес-тестовете на банковата система в България през 2016 година, ще стане притежател на дъщерното сдружение на банкрутиралата КТБ - комерсиална банка "Виктория ". Инвестбанк на Петя Славова е определена за покупател на ТБ "Виктория ".

Решението е взето на 26 март от управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете на жителите в банките (ФГВГБ), откакто синдиците на КТБ са получили усъвършенстваните ценови предложения, заяви "24 часа ".

Инвестбанк ще стане притежател на 100% от капитала на "Виктория ", който е 34,7 милиона лв. и 90 млн. лева депозит на КТБ, изработен малко преди ТБ "Виктория " да бъде добита от трезора на Цветан Василев. Според неофициални източници от банковите среди Инвестбанк ще заплати към 100 милиона лв., от които 90-те милиона лв. депозит на часа ще бъдат върнати в КТБ.

При третия опит за продажба на трезора, дъщерно сдружение на банкрутиралата КТБ, две банки бяха финалисти - Инвестбанк и Българо-американската кредитна банка (БАКБ) на Цветелина Бориславова. По съвпадане и в КТБ имаше акционер от Оман - Оманският капиталов фонд, а в Инвестбанк - омански шейх.

Според осведомени Инвестбанк е предложила усъвършенствана ценова оферта за "Виктория " и по тази причина управителният съвет на ФГВГБ е изпратил контракт за покупка. Бил е подписан и тристранен протокол сред Инвестабанк, ТБ "Виктория " и синдиците на КТБ.

Продажбата на "Виктория " бе измежду значимите задания на синдиците на КТБ, защото задачата е била да се реализира допустимо най-висока цена и да постъпят съществени суми в оповестената в неплатежоспособност КТБ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР