Единствената българска атомна електроцентрала АЕЦ Козлодуй затвори 1000-мегаватовия си 6-и

...
Единствената българска атомна електроцентрала АЕЦ Козлодуй затвори 1000-мегаватовия си 6-и
Коментари Харесай

Спирането на 6-и блок на АЕЦ Козлодуй може да доведе до загуби от 7 милиона лева на ден

Единствената българска атомна електроцентрала АЕЦ " Козлодуй " затвори 1000-мегаватовия си 6-и блок, след неядрен механически проблем с охладителната система на генератора. Това се случи в 21.00 часа локално време предходната събота, оповестиха от оператора на централата.

" Няма отклоняване от естествените равнища на радиация в централата и се работи за възобновяване на естествената работа на блока ", съобщиха от нуклеарната централа, като подчертаха, че мотив за терзания няма, тъй като не съществува риск от приключване на радиация.

" За страната ни сигурно ще има финансови загуби и макар че те наподобяват огромни, са преодолими ", съобщи за Money.bg енергийният специалист Иван Хиновски.
 Снимка 535975
Източник:

Финансовите загуби

Все още няма данни тъкмо какъв брой ще бъдат финансовите загуби от прекъсването на 6-и блок на АЕЦ " Козлодуй ", това би трябвало да стане ясно през идващите дни. Според разнообразни информации, има възможност те да бъдат в порядъка на 7 милиона лв. на ден.

Според Иван Хиновски " загубите ще се пресмятат въз основа на пропуснати изгоди.

" Това, че не се продава сега електрическата енергия от 6-и блок нито на вътрешния пазар, нито за експорт, няма по какъв начин да не генерира финансови последици за нуклеарната ни централа. Това са 300-400 лв. на мегаватчас. Въпреки това, наблягам, че такива повреди са естествени, не са нещо извънредно, а загубите могат да се преглътат " добави Хиновски.
 Работещата с АЕЦ
Работещата с АЕЦ " Козлодуй " Westinghouse сменя притежателя си против $8 милиарда

В началото на 2020 година американската компания подписа контракт с АЕЦ " Козлодуй " за рационализация на V и VI блок

Причина за повредата е теч при охлаждането

На база на доста проби и разбори към този момент са елимирани доста хипотези, като все още е останала една, заяви енергийният министър Росен Христов на брифинг на 1 ноември след инспекци в централата и среща с управлението й.

" Колегите към този момент отстраняват казуса. Става въпрос за уплътнения, които сега се заменят. Те не са дефектирали, сътрудниците за пръв път срещат подобен проблем. Те са нови и заменени, ще забележим дали след тестванията новите уплътнения ще даде резултат ", разяснява Христов.

Припомняме, че блок 6 на централата беше изключен в края на септември за ремонт, включващ ограничения за повишение на сигурността и обезпечаване на дълготрайна употреба на блока. Реакторът беше презареден със свежо нуклеарно гориво.

АЕЦ Козлодуй ЕАД е измежду най-големите компании в Югоизточна Европа.
 Шести блок на АЕЦ
Шести блок на АЕЦ " Козлодуй " стопира за планов ремонт

Предстои презареждане на реактора със свежо нуклеарно гориво
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР