Единодушно Конституционният съд (КС) отхвърли искането на главния прокурор Иван

...
Единодушно Конституционният съд (КС) отхвърли искането на главния прокурор Иван
Коментари Харесай

КС: Парламентът има право редовно да изслушва Гешев и да му дава препоръки

Единодушно Конституционният съд (КС) отхвърли настояването на основния прокурор Иван Гешев против три текста от правилника за работа на Народното събрание, които плануват чуването му на три месеца от парламентарната правна комисия, отправянето на рекомендации към годишните му отчети от пленарния състав и искане на доклад по какъв начин тези рекомендации се извършват. Решението към момента не е оповестено на уеб страницата на Конституционен съд, чака се това да стане всеки миг, а към този момент е разгласен единствено диспозитивът му, само че то има значимо кардинално значение. На процедура Конституционен съд удостовери характерния парламентарен надзор върху основния прокурор, друг от този за ръководителите на висшите съдилища, и задължението му за действителна отчетност за положението и активността на прокуратурата.

Проблемът е, че все още парламентарната правна комисия на 47-ото Народно заседание нито един път не е извикала Гешев на препитване, а съгласно оспорените от него текстове в правилника трябваше да е направила това най-малко два пъти. Обяснението, което се дава, е точно висящото досега пред Конституционен съд дело против тези текстове, въпреки че юридически това не е издържано - правилникът е в действие без значение от оспорването му пред Конституционен съд, а откакто е настоящо право, той би трябвало да се извършва. Неофициално депутати споделят, че ненапълно повода е в неприятния опит с предходни явявания на основния прокурор в комисията, при които той свободно подменя отговорите и причините всъщност с квалификации на съперниците си и техните тези, само че досега не се откри ръководител на комисията, който да го дисциплинира и да го накара да приказва всъщност.

Правилникът за организацията и активността на 47-ото Народно заседание бе признат на 21 декември м.г. и в него бе записано, че най-малко един път на всеки три месеца в правната комисия " се организира разискване с присъединяване на основния прокурор по отношение на използването на закона и активността на прокуратурата и проверяващите органи, в това число законодателни промени, ресурсна осигуреност, усложнения, свързани с реализиране функционалностите на тези органи, резултати в битката с престъпността, в това число корупция, взаимоотношение с проверяващите органи ".

Правилникът планува напълно друг ред за разискване с ръководителите на висшите съдилища - Върховния касационен съд и Върховния административен съд, то може да става единствено по самодейност на ръководителите. Главният прокурор също има такава опция да инициира разискване в правната комисия, което е отвън регулярните срещи на три месеца. На последващо място, в правилника се планува, че в границите на разискване на годишните отчети за прокуратурата и съдилищата, както и други отчети на основния прокурор, Народното събрание може да насочва и рекомендации към органа, чиято активност се разисква, като по-късно изисква и доклад по какъв начин са осъществяване рекомендациите - при разискване на идващия отчет.
Реклама
Според основния прокурор Иван Гешев тези разпореждания на правилника за активността на Народното събрание " неприемливо уголемяват " конституционно планувания надзор на законодателната над правосъдната власт, с което се нарушава правилото на разделяне на управляващите и се накърнява независимостта на правосъдната власт. Задължението на основния прокурор да се явява в Народното събрание най-малко един път на три месеца е прекалено, счита Гешев, то излиза отвън системата на надзор и въздържане на обособените управляващи, съставлява вмешателство в независимостта на правосъдната власт и нарушава правилото на разделяне на управляващите. Освен това липсва детайлно уредена процедура по какъв начин тъкмо ще стават тези полемики, без да се обвързва провеждането им с " съответна нужда " и без да има ограничаване за тематики, които излизат отвън компетентността на основния прокурор и на самата комисия.

В този смисъл извънредно значими са претекстовете на Конституционен съд, които ще дадат параметрите на парламентарния надзор върху основния прокурор, само че и фактът, че десетте конституционни съдии единомислещо са отхвърлили настояването на Гешев.

Очаквайте детайлности
Свързани публикации А може ли без Висш правосъден съвет 11 май 2022, 14:05 Парламентът закрива спецправосъдието като част от поръчката за правосъдна промяна 23 март 2022, 16:19 Надежда Йорданова с девет аргументи за уволнението на Иван Гешев 2 март 2022, 17:59 Какво би трябвало, само че няма да свърши и този парламент 20 август 2021, 12:08 Идва време разделно за правосъдната промяна 28 юни 2021, 06:15 Иван Гешев изясни на Народното събрание каква му е работата, ГЕРБ и Движение за права и свободи го поддържаха 15 октомври 2020, 17:56 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Мирела Веселинова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР