Единна електронна база данни, фокусирани обучения и обективна методика за

...
Единна електронна база данни, фокусирани обучения и обективна методика за
Коментари Харесай

Нови правила за работа на търговските ни аташета зад граница

Единна електронна база данни, фокусирани образования и справедлива методика за оценка. Това са част от измененията в работата на Службите по търговско-икономически въпроси (СТИВ), които към този момент са одобрени със Заповед на министъра на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов. Това е част от общата смяна в работата на комерсиалните ни аташета зад граница, с която се ангажира екипа на министерството при встъпването си в служба. Правилата са създадени и с присъединяване на работодателските организации, осведомиха от пресцентъра на Министерството на стопанската система и промишлеността.  

Новите и по-ефективни правила за работата на комерсиалните ни представители включват ясна методика, по която се прави оценка осъщественото от тях. До този миг сходна процедура не е съществувала и поставяните оценки, включително решението за удължение на задграничните мандати, са се взимали на индивидуален принцип.

Съгласно новите правила, всички СТИВ ще попълнят регистриран формуляр с съответни детайли в него, който на всяко тримесечие ще се изпраща в министерството. По този метод работата им ще се регистрира посредством капиталови планове, експортни преговори, осъществени срещи с администрации и бизнес, оказано подпомагане на компании, проведени визити и конгреси и други

Вече действа и електронна база данни на всички СТИВ-ове, в която ще се съхранява дълготрайно значимата информация и планове, по които работи всеки търговски представител. Целта е при промяната на едно аташе с друго, да има солидна основа и информация, която да му разреши да продължи активността на предшественика си. Досега не са били необичайност случаите, в които оперативната работа не се е предавала сред командированите чиновници и по този метод не са надграждани външноикономическите връзки, а са били рестартирани при всяка кадрова смяна в дадена дестинация.

Именно за по-добра съгласуваност сред новоназначен чиновник и подобен, който отпътува за София, в новите правила е планувано да има интервал на застъпване. Така чиновниците ще предадат един на различен работата и информацията за стартирани начинания, които би трябвало да бъдат продължени, а също и основаните контакти с администрацията и бизнеса в приемащата страна.

Специално внимание е обърнато на подготовката на фрагментите, които аплайват за СТИВ. Завишени са условията за чуждоезичната им подготовка, а всеки от тях би трябвало да развие идея за външноикономическите връзки с България на страната, за която кандидатства. Въведен е и идентичен метод във връзка с опцията за кандидатстване за дълготрайно командироване, еднакъв за всички претенденти – чиновници на Министерството на стопанската система и промишлеността и външни специалисти, които вземат участие в състезанието. Повишени са и условията във връзка с притежаваните пълномощия на дълготрайно командированите. По този метод се подсигурява конкурентен асортимент и той се основава на първо място на експертизата и опита им. Заедно с това е отстранен политическият детайл в състава на комисията, която прави подбора, с цел да се подсигурява обективност на избора.

За новопостъпващите търговски представители се създава специфична стратегия за подготовка и образование взаимно с Дипломатическия институт към Министерството на външните работи. По този метод ще добият съществена и характерна информация, която да им разреши да навлязат оптимално бързо в активността на СТИВ. Подобни образования се вършат и за българските дипломати, само че до този миг комерсиалните аташета не са прекосявали през тях.

Припомняме, че преди седмица започва избор на търговски представители в седем страни, които бяха оповестени и в средствата за всеобщо осведомление. Това също е част от цялостната смяна по разпространение на тяхната активност и привличане на повече фрагменти, които да аплайват за тези позиции. До в този момент сходни открити процедури са провеждани рядко. До месец август 2022 година не е осъществена нито една обществена процедура, а за цялата 2021 година те са били едвам две. Публичните процедури ще дадат опция за избор на търговски аташета от оптимално необятен кръг претенденти, което да увеличи и качеството на работата на българските Служби по търговско-икономически въпроси.

Дейността на СТИВ е основна за привличане на повече вложения и за поощряване на българския износ. Търговските ни аташета зад граница откриват контакти с компании, които могат да имат интерес за пускане на планове в страната ни и имат за задача да поддържат български компании, които желаят да стъпят на съответния пазар. За да се улесни връзката с тях, по самодейност на министър Никола Стоянов, бе създадена интерактивна карта с техните контакти и местонахождение, която е налична на интернет страницата на Министерството на стопанската система и промишлеността.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР