Единадесет области в България са най-големите донори“ на работна сила

...
Единадесет области в България са най-големите донори“ на работна сила
Коментари Харесай

11 области в България са най-големите „донори“ на работна сила за чужбина

Единадесет области в България са най-големите „ донори “ на работна мощ за непознати страни, главно от Европейския съюз , демонстрира изследване на Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда “(ГИТ), се показва в обява на интернет страницата на ведомството.

Над 5 % от популацията на Видин, Враца, Габрово, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Разград, Сливен, Смолян, Търговище, Хасково е отпътувало зад граница през последните 10 години.

Предпочитаните страни за полагане на труд през последните пет години са главно страни от Европейски Съюз. Водещи са Германия, Испания, Италия, Нидерландия, Гърция, Белгия, Австрия, Франция и Чехия.

По-доброто възнаграждение е главната причина българите да търсят работа в чужбина. Допитването демонстрира, че близо 96 на 100 от „ трудовите емигранти “ чакат по-високи заплати от тези, които могат да получат у нас. Надяват се също да спестят средства, които да им оказват помощ в бъдеще. Данните демонстрират още, че тази мотивация не зависи от обучение, материално състояние и обитаемо място.

В чужбина работят хора на всякаква възраст – от 18 до 55 . Преобладават дейните българи над 30 години . Повече са мъжете, само че делът на дамите непрекъснато нараства през последните години, демонстрират още данните на ГИТ.

Според проучването, през последните години делът на хората, които отпътуват зад граница, бележи наклонност на спад. Като част от аргументите за това се показват наложените ограничавания около ковид и рецесията в Европа вследствие на пандемията и на войната в Украйна.

Проучването, осъществено от ГИТ, е в границите на трансграничния план „ “ („ Cooperation for decent work “), финансиран от  Фонда за двустранни връзки по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм 2014 – 2021.

Агенцията е сътрудник по плана, а цялото проучване е налично на формалната ѝ интернет страница, в секцията „ Дейност “, графа „ Проекти “, подрубрика „ Проект DFPO-1.002-0002-C01 „ Сътрудничество за почтени условия на труд “ https://gli.government.bg/bg/taxonomy/term/508 Публикувано е като част от Цел № 6 на плана „ Извършване на национални социологически изследвания по въпроси, свързани с недекларирания труд и работата в чужбина “.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР