Един средностатистически вид бозайник съществува около милион години. Homo sapiens

...
Един средностатистически вид бозайник съществува около милион години. Homo sapiens
Коментари Харесай

Как човечеството ще се развие през следващите милион години

Един средностатистически тип бозайник съществува към милион години. Homo sapiens обаче се е развил едвам преди 100 хиляди Това значи, че към момента ни чака дълъг път. Нова инфографика демонстрира по какъв начин сме стигнали дотук и къде ще отидем за в бъдеще, написа io9.

Макар и някои футуристи да настояват, че бъдещето се форсира, съществуват много доказателства, които демонстрират, че в действителност то се движи по-бавно, в сравнение с си мислим. Само тъй като микрочиповете се усъвършенстват стремително не значи, че и при другите видове научни нововъведения е по този начин. Стотици години наред създателите на научна фантастика предсказваха, че генетично усъвършенстваните човешки същества са безусловно зад ъгъла. Въпреки това към момента не можем да разберем по какъв начин нашите геноми работят, камо ли протеомите, транскриптомите и микробиомите.

В началото на 90-те на предишния век компютърният академик и създател на фантастика Върнър Виндж съобщи, че до 1 десетилетие ще се появи изкуствен интелект, който ще промени света. Сега – близо 20 години по-късно, към момента чакаме настъпването на сингуларността.

Това обаче не е нещо безусловно неприятно. Тепърва ни предстоят още 900 хиляди години, с цел да открием всички секрети на живота.

Приложената инфографика на Стивън Фокс се пробва да начертае скоростта, с която хората биха могли да се развият въз основата на нашата еволюционна история. Така да вземем за пример хората за пръв път откриват по какъв начин да прекосят океаните в тръстикови лодки преди 50 хиляди години. Именно тогава стигаме от Азия до Австралия. Въпреки това чак след 1500 година настава възхода на междуконтиненталната търговия и изследвания на нови земи. 

Сега дано вземем поради това и го използван в подтекста на галактическите пътешествия. Вероятно днешните ракети са като тогавашните тръстикови лодки. Те могат да прекосяват огромни дистанции, само че не са задоволително развити, с цел да доближат някоя друга цивилизация. Може би ще ни бъдат нужни хиляди години, с цел да развием технологиите, които ще ни разрешат да колонизираме нашата лична Слънчева система, макар че наподобява, че доста скоро ще построим Ню Сан  Франциско на Марс.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР