Един случаен поглед към начина, по който се представя бракът

...
Един случаен поглед към начина, по който се представя бракът
Коментари Харесай

Дали бракът си струва труда, ако си жена?

Един инцидентен взор към метода, по който се показва бракът в известната просвета, може да ни докара до извода, че да стигнеш до олтара е висшата женска фантазия. Сватбените списания са ориентирани напълно към дамите, а риалити предаванията, в които няколко дами се състезават за заветния избраник, чупят телевизионните рейтинги. Централната атракция на сватбата е Роклята, а облеклото на младоженеца рядко въобще се загатва.

Мъжете въпреки това са показани като постоянно боящи се от обвързване същества, които би трябвало да бъдат примамвани с ловкост в брачния капан, или да бъдат довлечени до олтара обратно на тяхната надълбоко промискуитетна природа, която се ужасява от дълготрайната моногамия.

Свикнали сме със стандарта, че бракът е естествена среда за дамите и задушаваща клетка за мъжете. Но действителността на данните много по-различна от фантазиите на известната просвета.

Първо, става известно, че бракът облагодетелства мъжете повече, в сравнение с дамите. „ Увеличаването на изгодите “, като здраве, материално положение и благополучие – се следи главно при мъжете, сочат проучвания. Женените мъже са като цяло по-добре от неженените. Омъжените дами не са по-добре от неомъжените.

Второ, за разлика от мита, че бракът е свещеният свършек на житейското занятие за дамите, действителността е, че към две трети от разводите са инициирани от дами. И това важи освен за младите двойки, само че и за съпрузите на възраст сред 40 и 80 години, от които скорошно проучване, обхващащо 1147 души, открива, че в 66% от случаите раздялата е станала по избор на дамите.

Скорошно проучване на социолога Майкъл Розенфелд проучва обширни данни от изследването „ Как двойките се срещат и остават дружно “, извършено с национално представителна за Съединени американски щати извадка от 2262 възрастни в хетеросексуални връзки от 2009 до началото на 2015 година

Резултатите разкриват любопитно събитие. Те удостоверяват упованието, че дамите са инициирали към две трети (69 процента) от разделите в хетеросексуалните бракове, само че тази наклонност се отнася единствено за браковете и не е в действие при съжителствата без брак. Освен това, дамите в брачни съюзи докладвали по-ниски равнища на задоволеност.

Според Розенфелд данните демонстрират, че наклонността дамата да инициира раздялата не е присъща за множеството връзки сред мъже и дами, само че за сметка на това е присъща линия на браковете сред мъже и дами. Това може би поддържа схващането, че дамите претърпяват брака като подтисничество, евентуално тъй като той е зародил от подчинението на дамата и значително още носи неговия отпечатък.

Розенфелд отбелязва, че бракът в началото е бил учреден върху допускането въз основата на обичайния закон, че дамата е благосъстоятелност на мъжа. Последните останки от това законно покоряване на дамите по отношение на съпрузите им, измежду които да вземем за пример безнаказаността на изнасилването в брака, са били отстранени чак през 70-те години на 20.век в Съединени американски щати. Повечето дами и през днешния ден взимат имената на мъжете си след сватбата – процедура, която до 70-те години е била наложителна.

Както не можем да поддържаме гигантските антични структури, без да се борим с рестриктивните мерки на античните строителни материали, по този начин е мъчно и да поддържаме старите обичаи, без да пазим остарелите привички и възгледи за света, от които те са произлезли, счита социологът. Призраците на подчинението на дамата към момента витаят в постройката на актуалния брак и пречат на омъжените дами.

Източник: Psychology Today

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР