Един регион в Южен Кавказ изглежда се готви да се

...
Един регион в Южен Кавказ изглежда се готви да се
Коментари Харесай

Ще глътне ли Русия и Южна Осетия?


Един район в Южен Кавказ наподобява се готви да се причисли към Русия. Москва обаче е необичайно пасивна и не бърза да насърчава сходни настроения. Неустановеният статут й носи повече изгоди.

" Трябва да използваме този исторически късмет и да се обединим още веднъж с братска Русия, с цел да осигурим на страната и народа ни сигурност и богатство през идващите епохи ", съобщи наскоро в Москва Леонид Тибилов, президент на отделилата се от Грузия интернационално непризната република Южна Осетия. След като се съветва със съветника на Путин, Тибилов разгласи, че следва народът на Южна Осетия да гласоподава за присъединението си към Русия. От Кремъл прецизираха обаче, че не става въпрос тъкмо за референдум за присъединение, а по-скоро за необятна интеграция с Русия.

Южнокавказкият район се отдели от Грузия след разпадането на Съветския съюз - също както и Абхазия. На референдум през 1992 година болшинството от жителите му се оповестиха за присъединение към Русия. През 2006 година последва различен референдум, на който болшинството обаче изиска самостоятелност. Две години по-късно - през 2008 - Грузия направи опит да си върне назад региона с петдесетхилядно население, само че той се провали след намесата на Русия.

Москва признава Южна Осетия за самостоятелна страна и обилно подкрепя републиката финансово. Грузия в този момент твърди, че един нов референдум ще представлявал нарушаване на интернационалното право. Според Тбилиси, проектите за такова всенародно допитване са част от съветската политика на " пълзящо анексиране ".

Един безпределно неустойчив район



Какъв статут да има Южна Осетия?



Руският специалист по въпросите на сигурността в Южен Кавказ Вадим Муханов счита, че самодейността за присъединение към Русия не е на Москва: " Южна Осетия е безпределно нестабилна сега, нещата не се развиват добре. Затова южноосетинците постоянно ще излизат с сходни начинания ", споделя той. Според него е още прекомерно рано да се приказва за референдум за присъединение към Руската федерация: „ Самите южноосетинци са надълбоко разединени по този въпрос. Едните желаят интеграция с Русия, само че единствено в случай че Южна Осетия резервира своя суверенитет. Другите са за бързо присъединение и приемане на специфичен статут в границите на Руската федерация. Но има и трета група хора, които избират републиката да се причисли към Русия, само че без да влиза в състава на Руската федерация.
Редакцията предлага
Темата сигурно вълнува и Кремъл. През тази година беше подписано и особено съглашение за интеграция. Друга интензивност от съветска страна обаче, най-малко за момента, не се вижда. " Москва може да си разреши да не реагира незабавно на изказвания, като това на Леонид Тибилов, а да изчаква по-благоприятни времена ", споделя Муханов. Според него има и доста нерешени проблеми, които могат да попречат на възможните договаряния за присъединение към Русия – да вземем за пример въпросът за границите в района на Южна Осетия, които са още от времената на Съветския съюз.

Именно граничните разногласия стоят в основата на честите спорове сред Южна Осетия и Грузия. През август предходната година Тбилиси упрекна южноосетинското управление, а и Москва, че са изместили демаркационната линия. В резултат на това три грузински селища внезапно се оказали на територията на Южна Осетия. Тогава грузинското външно министерство дефинира това като " провокация от страна на Москва ". Грузия се притеснява, че по този метод може да загуби контрола върху част от петролопровода Баку-Супса. Във всеки случай Москва въобще не бърза с присъединението на Южна Осетия, твърди Муханов. " Кремъл разполага с премного време ", споделя той.

Русия е наясно по отношение на рисковете



Леонид Тибилов на посетители при Путин през март 2015 година



На същото мнение е и Андрей Грозин от Руския институт за страните от Оперативно-наблюдателно дело. " От позиция на своите ползи, Русия няма съображение да е недоволна от настоящия статут на Абхазия и Южна Осетия. Защо му е тогава на Кремъл да трансформира нещо? Подобни дребни териториални придобивки не са значими за Русия. Те не могат да се съпоставят с Крим във военностратегическо и икономическо отношение ", споделя Грозин.

Все още не е ясно какво ще реши Москва в последна сметка по въпроса за Южна Осетия. " Не съм посланик, по тази причина мога да си разреша следния коментар: Москва въобще не се преценява с ръководещите в Тбилиси. Но въпросът е дали си заслужава поради Южна Осетия в допълнение да си утежнява връзките с Брюксел и Вашингтон? ", споделя специалистът.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР