Един рансъмуер може да наруши работата на десетки хиляди комунални

...
Един рансъмуер може да наруши работата на десетки хиляди комунални
Коментари Харесай

Рансъмуер атаките се насочиха към индустриалния сектор


Един рансъмуер може да наруши работата на десетки хиляди комунални системи по света
(снимка: CC0 Public Domain)

Броят на офанзивите с рансъмуер против индустриални предприятия се е нараснал с 87% през 2022 година, спрямо миналата година. Повечето от зловредния програмен продукт нападна индустриалния бранш, сочи отчет на компанията за киберсигурност Dragos.

Най-често киберпрестъпниците нападат ресурсите на минни компании в Австралия и Нова Зеландия, както и американски и европейски компании, профилирани във възобновими енергийни източници, съгласно отчета, на който се базира Блумбърг.

Засилват се офанзивите в секторите на силата, храните, водата, електричеството и природния газ. Един рансъмуер е задоволителен, с цел да наруши работата на десетки хиляди системи, които оказват помощ за ръководството на комунални мрежи по целия свят.
още по темата
Заплахите за енергийния бранш и сериозната инфраструктура се усилиха след експлоадирането на войната в Украйна през февруари 2022 година, макар че общият размер на офанзивите беше по-малък от предстоящото.

За попречване на огромни произшествия фирмите бяха посъветвани да разработят ефикасни проекти за реагиране, както и да приготвят принадлежности за наблюдаване на инфраструктурата и предпазен достъп до системите, в това число за двуфакторна авторизация.

Въпреки увеличението на случаите с рансъмуер, жертвите са по-малко склонни да заплащат откупи: през 2022 година те са дали $456,8 милиона на киберпрестъпниците, спрямо $765,5 милиона през 2021 година, неотдавна пресметна Chainalysis.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР