Един проблем, който може би остава не толкова забележим, се

...
Един проблем, който може би остава не толкова забележим, се
Коментари Харесай

Неочаквани причини да сме късогледи

Един проблем, който може би остава не толкоз видим, се популяризира с внушителна скорост измежду популацията на Земята - късогледството. През 2010 година засегнатите от този проблем са били 2,8 млрд души, а прогнозите са до 2050 година 4,8 млрд души да бъдат диагностицирани със болестта.

В Китай към този момент се счита, че има същинска зараза - над 90% от младежите са късогледи.

Сега учените считат, че факторите на околната среда имат по-голямо значение за положението, в сравнение с гените. Беше открито, че прекарването на повече време в игри на открито, на дневна светлина, защищава очите на децата. Това се дължи както на самата светлина, по този начин и на изменящото се разстояние сред очите и следените обекти на открито. От своя страна, игрите на телефона, таблета или компютъра, принуждават очите да гледат дълготрайно време единствено в една близка повърхност.

 Снимка 388566

Сега беше извършено проучване, което откри четири основни фактора на околната среда, които наподобява имат връзка с развиването на късогледството, а някои от тях са непредвидени.
Децата, които са заченати благодарение на асистираната репродукция, са с 20-30% по-малък риск да станат късогледи доникъде на тийнейджърските си години. Родените през лятото са подложени на два пъти по-голям риск от развиване на положението. Учените свързват това с по-ранното потегляне на учебно заведение. Колкото по-висока степен на обучение има майката, толкоз по-голям е рискът детето да получи късогледство, като това евентуално е обвързвано с няколко странични фактора. Очаквано, технологиите също имат огромен принос. От една страна поради дългото време, прекарано пред екраните на устройствата, а от друга - по-малкото време, прекарано на открито, на дневна светлина. Разбира се, когато детето е на открито, то би трябвало да остави телефона или таблета.
 Снимка 388567

Изследването е оповестено в British Journal of Ophthalmology.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР