Един от всеки трима мениджъри в Европейската централна банка е

...
Един от всеки трима мениджъри в Европейската централна банка е
Коментари Харесай

Един от всеки трима мениджъри на ЕЦБ е германец. Колко са българите?

Един от всеки трима мениджъри в Европейската централна банка е немец, което дава на страната хазаин на финансовата институция по-голямо посланичество, в сравнение с допуска нейният стопански дял.

Това демонстрират данните от доклада на ЕЦБ за 2021 година, представени от Ройтерс.

Разбивката на личния състав и мениджмънта на Европейската централна банка по националности демонстрира още, че Франция - втората по величина страна в еврозоната, не е задоволително мощно показана измежду чиновниците, макар че се оглавява от французойката Кристин Лагард от 2019 година

Германците имат дял от 31.3% от мениджърите и 27.7% от почти 4000-те чиновници на основаната във Франкфурт институция.

Това е много над каузи на страната в капитала на ЕЦБ, който възлиза на 21.4% и се основава на размера на нейната стопанска система и население. Този дял се употребява от централната банка при разпределянето на облагата и финансовите запаси.

С 10.8% от мениджърите на ЕЦБ и 7.2% от личния състав, Франция остава под финансовия си дял от 16.6%, като даже изостава от Италия и Испания във връзка с представителството на висшите мениджърски равнища.

За разлика от нея, някои по-малки страни, като Португалия и Ирландия, са показани по-силно измежду личния състав и мениджмънта, в сравнение с допуска присъединяване им в финансовата конструкция.

Британците към момента съставляват 4.6% от всички чиновници на ЕЦБ и 3.8% от мениджърите в края на предходната година, макар че Англия напусна Европейския съюз през 2020 година По всяка възможност тези хора са се включили към чиновниците на централната банка преди брекзит.

Според устава на Европейската централна банка, единствено жители на Европейски Съюз имат право да бъдат наемани като нейни чиновници, без значение дали страната им употребява еврото като своя валута или не.

Българите, да вземем за пример, заемат 2.1% от личния състав и 0.7% от мениджмънта на ЕЦБ, макар че страната ни не е член на еврозоната. Българското посланичество измежду чиновниците на институцията е по-високо от това на някои от страните членки на еврозоната, като Кипър, Малта, Словения, Словакия и Люксембург.



Източник: Европейска централна банка
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР