Един от водещите приоритети в областта на енергетиката на настоящето

...
Един от водещите приоритети в областта на енергетиката на настоящето
Коментари Харесай

Борисов: Нашето вече работи. Отваряме крана и газ в двете посоки

„ Един от водещите цели в региона на енергетиката на сегашното държавно управление е построяването на енергийната инфраструктура. Ефективното потребление на потенциала на съществуващата газопреносна система и нейната рационализация са основни условия за гарантиране на енергийната сигурност за България “. Това сподели министър Теменужка Петкова по време на откриването на построения директен газопровод сред България и Турция в сектора Лозенец–Недялско.

В събитието участваха министър-председателят на Република България Бойко Борисов, министърът на енергетиката и естествените запаси на Република Турция Фатих Дьонмез, изпълнителните шефове на „ Булгартрансгаз “ ЕАД Владимир Малинов и на БЕХ ЕАД Петьо Иванов и други.

„ Благодарение на новоизградената газопроводна права в сектора Лозенец-Недялско се обезпечава опция за транспорт на спомагателни количества природен газ по директния газопровод “, акцентира министър Петкова.

По нейните думи, с построяването на правата се реализира цялостно сходство и съгласуваност с турската газопреносна система. С въвеждането на обекта в употреба общият нов годишен потенциал на природен газ в посока Турция доближава 1.7 милиарда куб. м. Изграденият лупинг е техническа причина за реализиране на двупосочни доставки на природен газ – както от България за Турция, по този начин и от Турция към страната ни.

Министър Петкова напомни, че планът е избран за план от общ интерес за Европейски Съюз, което илюстрира неговата значителност за газовите доставки освен за нашата страна, само че и за целия район.

Пред участниците в церемонията изпълнителният шеф на „ Булгартрансгаз “ Владимир Малинов акцентира, че компанията ще продължи да работи старателно за модернизиране на газопреносната мрежа в страната, което е съществена причина за реализация на газовия хъб Балкан.



Компресорна станция „ Лозенец “ разполага с девет газотурбинни компресорни елемента. В рамките на първия стадий от плана за рационализация на компресорните станции на българска територия бяха сменени два елемента в Лозенец.

„ Булгартрансгаз “ ЕАД разгласи социална поръчка за избор на реализатор и на втория стадий от обновяването на тези мощности. Предвижда се замяна на още два елемента на компресорна станция „ Лозенец “. Реализацията на плана цели гарантиране потенциала за транспорт на природен газ към Турция, Гърция и Македония. Модернизацията на компресорните станции у нас ще увеличи сигурността на доставките на природен газ и ще обезпечи техническа опция за техния транспорт към Европа.

" Чувал съм доста мои сътрудници през годините да приказват за доставки на газ, за планове, само че на процедура нула! А през днешния ден като отворим крана, ще може да има транспорт на 16 куб. метра природен газ в двете направления ", съобщи министър-председателят Бойко Борисов.

С построяването на 20-километровата газопроводна права потенциалът за транспорт на природен газ от България за Турция ще се усили с 1.7 милиарда кубически метра на година.

„ Докато другите се чудят къде и какво щяло да мине, нашето към този момент работи ", сподели министър председателят Борисов и добави: „ Благодаря на строителите и служащите, тъй като през днешния ден от всички наши прилежащи страни - ние сме подготвени! ".

Министър-председателят подсети за сделките, които направихме в Анкара и в Москва, за продължението на Турски поток през нашия хъб за Сърбия, Македония, Австрия и Унгария.

„ Това вършим сега – по европейските правила, със глобите на Европейска комисия ", сподели още Борисов.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР