Един от суданските генерали, който ръководи паравоенните сили, сражаващи се

...
Един от суданските генерали, който ръководи паравоенните сили, сражаващи се
Коментари Харесай

Борбата в Судан: Без преговори, докато бомбардировките не спрат!

Един от суданските генерали , който управлява паравоенните сили , сражаващи се с армията на страната, разгласи пред „ BBC “, че няма да договаря, до момента в който боевете не приключат.

Но военачалник Мохамед Хамдан Дагало, по-известен като Хемедти, сподели, че бойците му са били „ безмилостно “ бомбардирани след удължаването на тридневното помирение .

„ Ние не желаеме да унищожим Судан “ , уточни той, обвинявайки началника на армията военачалник Абдел Фатах ал Бурхан за насилието.

Генерал Бурхан условно се съгласи на директни диалози в Южен Судан. Удължаването на оповестеното преустановяване на огъня в четвъртък вечер бе последвано от интензивни дипломатически старания на прилежащи страни, както и на Съединени американски щати, Обединеното кралство и Организация на обединените нации .

От събота въздушните, танковите и артилерийските удари не престават в елементи от Хартум, което прави вероятността за по-широк разговор сред двете враждуващи военни фракции да наподобява далечна.

Говорейки пред BBC по телефона, Хемедти сподели, че е отворен за договаряния, само че изискването е примирието да се резервира :

„ Прекратете военните дейности. След това можем да водим договаряния “.

Той уточни, че няма персонален проблем с военачалник Бурхан , само че го счита за изменник , тъй като е довел в държавното управление тези, които са лоялни на някогашния президент Омар ал Башир , който беше свален от армията и RSF дружно през 2019 година след всеобщи улични митинги .

Режимът на Башир – на власт в продължение на три десетилетия – беше прочут със своята ислямистка идеология и налагането на строга версия на шариата (ислямския закон).

„ За страдание Бурхан се управлява от водачите на радикалния ислямски фронт “ , сподели Хемедти.

През 2021 година той и военачалник Бурхан анулираха съглашение за шерване на властта с цивилни, поемайки цялостен надзор посредством прелом . Но тази година те влязоха в несъгласие по отношение на препоръчаното връщане към цивилно ръководство , по-специално по отношение на времевата рамка за включване на Силите за бърза поддръжка (RSF) на Хемедти от 100 000 души в армията .

„ Очаквам с неспокойствие да имам гражданско държавно управление през днешния ден, изцяло гражданско държавно управление. Това е моят принцип “ , сподели Хемедти пред „ BBC “.

Това не е първият път, когато водачът на RSF приказва за своя ангажимент към демокрацията, макар че анализаторите показват, че неговите сили брутално са потушавали цивилен митинги в предишното .

Хемедти разгласи още, че неговите бойци от RSF не са врагове на военните бойци , обяснявайки, че те се бият, с цел да защитят страната от „ останките на държавното управление от последните 30 години “ .

„ Няма да се бием с вас. Моля, върнете се в армейските си дивизии и ние няма да се бием с вас. “

Коментарите на Хемедти идват, до момента в който милиони остават в капан в столицата Хартум , където има дефицит на храна, вода и гориво. В някои елементи на града са изкопани окопи, до момента в който враждуващите войски се бият между тях улица по улица, оповестява „ AFP “.

Организация на обединените нации показва, че войските на RSF принуждават хората да изоставен домовете им и се правят грабежи и изнудване. Хемедти от своя страна твърди, че неговите противници се обличат в униформи на RSF, с цел да дискредитират неговите бойци .

Той изрично отхвърли да е забъркан в грабежи и завладяване на лечебни заведения , като сподели, че войските му се пробват да оказват помощ на жителите на град, разтресен от яростни конфликти, почнали преди 14 дни.

„ Моят екип работи по водоснабдяването и електроснабдяването на следените от нас региони. За страдание всички техници и инженери изчезнаха. И това е главният ни проблем “ , акцентира той.

Най-малко 512 души са били убити и 4193 ранени в боевете , съгласно данни на здравното министерство, макар че действителният брой на жертвите евентуално е доста по-висок. Организация на обединените нации показва, че стотици хиляди суданци към този момент са напуснали домовете си, като постоянно заплащат големи суми, с цел да изоставен и са изправени пред малтретиране по пътя.

Освен хилядите чужденци, които бяха евакуирани, десетки хиляди суданци минаха в прилежащи страни, в това число Чад, Египет и Южен Судан . Служител на Организация на обединените нации споделя, че някои са извървели пешком от Хартум до границата на Южен Судан, разстояние от повече от 400 километра /250 мили/.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР