Един от сигналите срещу главния прокурор Иван Гешев е, че

...
Един от сигналите срещу главния прокурор Иван Гешев е, че
Коментари Харесай

Срещу Гешев има сигнал, че е горил показания за Пеевски по делото КТБ

Един от сигналите против основния прокурор Иван Гешев е, че е унищожавал персонално доказателства по делото " КТБ ", свързани с Делян Пеевски. Това заяви някогашният длъжностен министър на правораздаването Иван Демерджиев пред " Сега ".

" Сигналът съдържа изказвания, които подлежат на инспекция, само че доколкото имам информация, лицето, подало сигнала, е дало показания и като очевидец в полицията, което въпреки всичко демонстрира решимостта му под боязън от наказателна отговорност да удостовери достоверността на изнесеното ", сподели той.

Демерджиев описа, че визирани в сигнала изгорени документи били показания на очевидец, който обяснявал какво въздействие има Пеевски в страната.

" Свидетелят твърди, че информацията, която не е в кориците по делото, е унищожена. Според очевидеца това се е случило до една вила, която е на бащата на господин Гешев ", споделя Демерджиев.

Подателят на сигнала твърди, че се познава с Гешев и показва мястото, където той е изгарял документи. Това се е случвало на вилата на бащата на основния прокурор.

" Не е належащо основният прокурор да е направил някакво извънредно тежко закононарушение, с цел да се стигне до отстраняването му. Достатъчно е да има нарушавания, с които се уронва престижът на правосъдната власт ", споделя Демерджиев

Именно по време на престоя на Демерджиев в Министерството на правораздаването започнаха да се подават сигнали основния прокурор. Очаква се част от тях да бъдат употребявани от настоящия правосъден министър Надежда Йорданова в настояването ѝ за уволнението на Гешев, което тя счита да внесе във Висш съдебен съвет.

Демерджиев споделя, че е подал сигналите за инспекция и до Министерство на вътрешните работи. Бившият министър разяснява и абсурда " Жоси ".

Сюжетът потегля от описа на един от съдружниците в " Жоси ", който споделя по какъв начин през 2013 година е изискал подпомагане от Гешев, в подмяна на което е трансферирал на неговия татко 2% дял от компанията си.

" Аз съм се запознавал с този сигнал, както и с материалите в Търговския указател. При състояние, че договорът за прекачване на дялове не е посочено ясно на какво съображение са трансферирани тези дялове, в случай, че лицето, трансферирало дяловете, ясно е декларирало, че ги е трансферирало за дадено подпомагане по наказателно произвеждане, мисля, че е отговорът на въпроса за какво са трансферирани, го дължи господин Гешев и татко му, който е придобил дяловоте ", споделя Демерджиев. По думите му е безусловно недопустимо, че към този момент месеци прокуратурата няма отговор на този въпрос.

В случая с " Жоси " обаче има контракт за прехвърлянето на акциите, само че акциите не са вписани на името на бащата на Гешев в Търговския указател, защото не са признати.

" Това са неистини "

По-късно прокуратурата излезе с право на отговор във връзка друго изявление на Демерджиев – пред Нова тв, където той приказва по сходни тематики.

Държавното обвиняване изяснява, че изказванието, че бащата на Гешев е съсобственик в комерсиално сдружение, е " неистина ". В случая обаче никой не твърди сходно нещо. Твърдението е, че има контракт за прекачване на 2% от дяловете на " Жоси ".

" Що се отнася до направените от Демерджиев внушения по адрес на наказателното дело, обвързвано с банкрута на Корпоративна комерсиална банка, същото се намира в правосъдна фаза от 2017 година, след импортиран обвинителен акт от прокуратурата ", споделя прокуратурата.

Държавното обвиняване припомня, че той е бил задължен уведоми способените органи, в случай че е имало подадени сигнали за осъществени закононарушения. Демерджиев изяснява, че е алармирал полицията.

Засега правосъдният министър Надежда Йорданова се въздържа да разкрие информация по сигналите, въз основата на които ще внесе искане за предварително преустановяване на пълномощията на основния прокурор.

Преди дни Конституционният съд реши единомислещо с 10 гласа " за ", че министърът на правораздаването може да желае предварителното преустановяване на мандата на основния прокурор и на ръководителите на Върховния касационен и на Върховния административен съд.

Искането за тълкувателно решение беше на Министерски съвет, откакто Висшият правосъден съвет отхвърли да прегледа всъщност предложение на към този момент някогашния длъжностен министър на правораздаването проф. Янаки Стоилов за предварително преустановяване на мандата на основния прокурор. Междувременно проф. Стоилов беше назначен за парламентарен арбитър от квотата на президента.Той не взе участие в гласуването. От няколко месеца Конституционният съд е в състав от 11 души, защото Народното събрание още не е избрало 12-ия парламентарен арбитър.

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР