Един от последните случаи е за измами с по 1000

...
Един от последните случаи е за измами с по 1000
Коментари Харесай

Киберсигурността е сфера с неимоверен дефицит от кадри, а онлайн измамите растат


Един от последните случаи е за измами с по 1000 лв. във фейсбук групи, където измамниците желаят сумата, с цел да обезпечат заем на хора с неприятно кредитно досие. 1 лев/единица загуба на консуматор се равнява на 200 лева/единици загуба за банката, добави Цонев.

Хакерите обаче не са недосегаеми, когато против тях се изправят готови фрагменти по киберсигурност. Какво е да хакнеш хакер, описа Мартин Стойнов, специалист по киберсигурност в " Аматас ". Екипа, в който взе участие, съумява да разкрие измамниците, които източвали сметки от клиенти на банка посредством smishing офанзива - прихващане със SMS на име и ключова дума от жертвите, с цел да им изпразнят сметките.

При приемането на сигнала от банката те се поровили и разкрили списък на зловредния код в уеб сървъра на хакерите, който в елементи имитира автентикация на банката. Бандитите били толкоз самоуверени, че оставили своите лични пароли и имена. Но българските специалисти ги разкрили - нигерийци, които имат хостинг компания и в свободното си време източват парите на доверчиви клиенти на банки. Изровихме дори фотосите им и цялостна история на активността им, приключи Стойнов.

Киберсигурността е сфера, в която има неправдоподобен недостиг от фрагменти, посочи в лекцията си ректорът на Висшето учебно заведение по телекомуникации и пощи проф. доктор Миглена Темелкова . Тя акцентира, че Висшето учебно заведение по телекомуникации и пощи е първият университет в България, който през 2017 година започва бакалавърска компетентност Киберсигурност на високите технологии.

5 години по-късно към този момент имаме и магистърската стратегия Комуникационни мрежи и киберразследване, която обезпечаваме посредством партньорството си с Черноморска академия по сигурност и Директората по киберсигурност на Израел. С това доказахме, че прекомерно рано осъзнахме (много преди някой злонамерено да достъпи данните на Национална агенция за приходите например) смисъла на киберсигурността в публичния и икономическия живот и сме подготвени да сътворяваме съответстващи на условията на средата фрагменти в тази област, добави проф. доктор Миглена Темелкова.

По думите й Висшето учебно заведение по телекомуникации и пощи е единствения университет в страната, в който бизнес и обучение вървят ръка за ръка. Защо сте едни от най-търсените фрагменти сега? Защото 40 % от практическите занятия, които се организират тук, се водят от специалисти от практиката, 10 % от лекциите се водят от изявени експерти, които работят в едни от най-големите компании в софтуерния и телекомуникационния отрасъл. 25 % от университетския състав по едно и също време работят в тези световни компании и по този начин се способства за действителния стопански оборот на страната. Уверявам ви, че вие сте на най-правилното място, където бизнеса и образованието се срещат и вървят ръка за ръка.Този конгрес е съответно доказателство за това, заключи проф.Темелкова.

Висшето учебно заведение по телекомуникации и пощи предлага съответни бакалавърски и магистърски стратегии, свързани с киберсигурност, които приготвят на положително равнище учащите за пазара на труда, добави Марко Симеонов от " Аматас ", една от първите компании у нас, която се занимава с киберсигурност и работи по целия свят.

" Хората, които идват при нас не са длъжни да имат изключителни познания, тъй като те ще научат доста от практиката. Ценим хора, които гледат напред, да вземем за пример с наклонността да се автоматизират повече процеси, които в този момент се правят от специалистите ни, показа Симеонов. Той изрази убеденост, че напълно скоро с най-активните студенти ще се срещнат в работна среда.

Снимка: Dir.bg

Целта на ежемесечните събития Cyber Security Talks Bulgaria е да се сътвори общественост от експерти, фокусирани в областта на кибер и осведомителната сигурност, в която да се споделя опит, познания, проблеми, хрумвания, трендове и прогнози.

Регулярността на събитията, другите местоположения за провеждането им, както и неофициалният и отворен формат дават опция за основаване на естрада за всеки, интересуващ се от трендовете и политиките в сферата. Едно общо място за среща на водещи компании в Киберсигурността, държавни институции, неправителствени организации, възпитаници и студенти.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР