Един от най-великите президенти на Съединените щати. Ако не това,

...
Един от най-великите президенти на Съединените щати. Ако не това,
Коментари Харесай

Една стратегия за продуктивност, прилагана от Рузвелт

Един от най-великите президенти на Съединените щати. Ако не това, то сигурно един от най-продуктивните. Абсолютно деятелен и самоорганизиран човек. За подобен е считан от историците и политолози американският 26-и държавен глава Тиодор Рузвелт.

Той е бил най-младият президент на Щатите - заема поста на 42-годишна възраст, след убийството на предшественика му Уилям Маккинли през 1901 година На този житейски стадий Рузвелт към този момент е бил полицейски комисар в Ню Йорк, асистент-секретар на военноморския флот, водил е войски в испано-американската война. През цялото това време е съумял и да напише 40 оповестени книги и стотици публикации. Освен това е бил и деен състезател. 

Рузвелт е съумял да извлече толкоз доста от живота си, тъй като рано-рано е осъзнал значимостта на " задълбочената работа ", изяснява проф. Кал Нюпорт - откривател и учител в Джорджтаун, който проучва продуктивността на Рузвелт в новата си книга, оповестена в Щатите,  " Deep Work ". Под " задълбочена работа " (deep work) професорът има поради работата, която изисква цялото внимание и просветеност да се концентрират в нея в границите на избран период от време, без разпръскване. Такава е била работната нравственос на Рузвелт, съгласно биографията му от Едмънд Морис. 

Още когато бил " новобранец " и млад студент в Харвардския университет през 1876-1877, Рузвелт развил един добър табиет за работа. Тази тактика за работливост може да се употребява и през днешния ден от всеки актуален човек.

По това време Рузвелт имал огромен набор от ползи. Той се интересувал от бокса, битката, бодибилдинга, уроците по танци, четенето на лирика. От край време бил захласнат от природата и натурализма, показва Нюпорт. Рузвелт даже разгласил първата си книга - за птици, през едно лято след първата си година в колежа. В дневника си и писма Рузвелт изяснява, че прекарвал не повече от една четвърт от деня си в учене. Само няколко часа. Същевременно, на фона на съучениците си и състуденти, е имал доста по-добри резултати. 

Трикът за работливост е в разпределянето на времето на дребни шпации от разнообразни интензивности и спазването на този персонален график. 

Бъдещият президент прекарвал всеки ден посредством личен график, в който разделял времето си от 8.30 ч. до 16.30 ч. В рамките на графика той включвал визити на образователни часове, физически тренировки, обяд. Останалото време разпределял за учене. Задължително имал цялата си вечер разполагаем, с цел да се занимава със своите многочислени други ползи и приятни действия, занимания. 

Забележително е, че не е прекарвал време в безсмислени диалози с другари и познати, разходки за пазаруване на кафе, постоянно бил наясно какво желае и се опитвал да се придържа към крайните периоди на интервалите от време, които самичък си поставял. Това е изисквало старания. 

В актуалния работен живот, съгласно Нюпорт, тактиката може да се приложи като  избираме при започване на деня дилемите си с най-голям приоритет, пресмятайки почти какъв брой време ще ни отнеме осъществяването им. След това може да си сложим интервал за осъществяването им, който е по-къс, с цел да се активизираме. Това значи да ограничим разсейването посредством непрекъснато регулиране на имейли, лутане на мозъка денем, фантазии, мемоари, разходки за кафе и небрежни диалози. Първоначално би било изтощително за мозъка, акцентира Нюпорт, по тази причина той преоръчва основаването на график да се ползва единствено един ден в сведмицата. Но щом се уверим в способността си да бъдем доста по-продуктивни в сравнение с сме си представяли и да получаваме задоволство от това, също както Рузвелт, може да увеличим дните до два и повече. 

" След няколко месеца на потребление на тази тактика, разбирането ви за това какво значи да се фокусираш, евентуално ще бъде радикално променено, когато достигнете равнища на интензитет, надалеч по-силен от всичко, което сте изживявали досега ", написа Нюпорт. 

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР