Един от най-разпознаваемите художници извън България Хубен Черкелов е у

...
Един от най-разпознаваемите художници извън България Хубен Черкелов е у
Коментари Харесай

Хубен Черкелов: През следващите 2-3 години тенденцията е повече цвят

Един от най-разпознаваемите художници отвън България Хубен Черкелов е у нас за представянето на юбилейната си галерия " Капитал "  в столичната изложба " Оборище 5 ". Изображения, заети от национални валути на разнообразни страни, са експонатите на живеещия от 2000 година в Ню Йорк актьор, а тази галерия се трансформира в медийно събитие у нас. Негова запазена марка е тематиката за парите и вплитането на образни облици от разнообразни международни валути. Той наблюдава историята на всяка завладяваща го банкнота, която става все по забавна в настъпващата епоха на цифровите пари. 

Хубен Черкелов гостува на " Артефир " и разяснява:

" След пандемията аз усещам, че се нуждая от повече цветове, повече наслада в живота. Обръщам се към живота посредством цветовете и се пробвам да основа едно хубаво въодушевление, тъй като бяха тежки година и половина. Това си приказвам и с моите сътрудници. "

Темата за парите

 " Парите за мен не са били самоцел. Аз обичам да разходвам пари, не да имам пари. Когато бях в Ню Йорк първоначално, още нямаше мобилни телефони, единствено градски с монети по 25 цента и с цел да продължава диалогът, трябваше да прибавям по 25 цента. Аз забелязах, че върху тях има разнообразни знаци и изображения. Тогава ми хрумна, че без значение дали знам език и без значение в коя страна се намирам, в случай че разполагам с парични средства, аз мога да споделям с всеки. "

Кои банкноти са забавни

" Това е субективно и е обвързвано с моето моментно положение. Предизвикателство е. "

Изложба в Ню Йорк

" Отнема ми много време, с цел да направя нова галерия. Най-вероятно, в случай че всичко е обикновено, ще бъде за следващата година. Просто рискът е доста огромен за мен. Миналата година направих галерия в Тайпе, само че не съумях да отида физически, тъй като имаше рестрикции и трябваше да заставам в хотел 14 дни под карантина. Изпратих картини и мина добре. Стискаме палци с имунизацията да се върнем към нормалността. "

Пазарът на изкуството



" Пазарът на картини е понижен с 22% по информация на банката, по мои усещания – към 30%. Което е съществено. През идващите 2-3 години наклонността ще бъде повече цвят. Няма да се търсят монохромни депресиращи картини... Така мислят и моите сътрудници. Малките галерии ще оцелеят, тъй като имат по-малки разноски, а и продават онлайн. Няма да оцелеят междинните галерии – те са в по-голяма заплаха. "

Изложбата " Капитал " продължава до 30 юли в изложба " Оборище 5 "

Снимки – Антонио Георгиев-Хаджихристов



Хубен Черкелов е роден в Кърджали е на 23 януари 1970 г. Завършва Националната художествена академия. В средата на 90-те години Черкелов е деен участник в артистичния кръг „ XXL “, проведен към едноименната изложба в София.

След 2000 година живее и работи в Ню Йорк. Емигрират дружно с сътрудника му Георги Тушев. В този интервал негови картини стават известни на пазара на изобразително изкуство в Съединени американски щати със сюжетите си, заимствани от парични знаци – банкноти и монети. Значителна част от картините на Хубен Черкелов са свързани с американски банкноти от предишните два века. Сред тях емблематични знаци като „ Окото на Провидението “ от еднодоларовата банкнота на Съединени американски щати и портрета на Бенджамин Франклин от 100-доларовата банкнота, основан върху гравюрата на Хенри Хол и портретите на Жозеф Дьоплеси. В американския интервал на своето творчество художникът е прочут и под артистичното име Houben RT. С него участва в каталога „ Right On The Money “.

 Негови творби са представяни в Музея на изкуствата „ Бронкс “ в Ню Йорк, музея „ Брогън “ (Флорида) и на 54-тото Венецианско биенале (заедно с Греди Асса и Павел Койчев).

През 2014 година Черкелов организира в галерията на Фонд „ 13 века България “ изложба под заглавие „ Отсъствие “.

През февруари 2018 година в САМСИ в София се организира изложбата му „ Имане “, одобрявана нееднозначно, както и изложбата „ 120 лица “ в Националния археологически музей.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР