Един от най-популярните въпроси, които пациенти, диагностицирани с болест на

...
Един от най-популярните въпроси, които пациенти, диагностицирани с болест на
Коментари Харесай

Кои храни да избягваме при болест на Крон?

Един от най-популярните въпроси, които пациенти, диагностицирани с болест на Крон, задават на гастроентеролог по време на обзор, е " Кои храни да заобикаляме? "

Това е напълно разбираемо, защото храната, постъпваща в стомашно-чревния тракт на индивида, оказва въздействие в развиването на тези патология.

За страдание, заболяването на Крон е нелечима, а избран режим на хранене ще би трябвало да се съблюдава през целия живот. Подобно на други възпалителни болести на червата, заболяването на Крон доста утежнява усвояването на хранителни субстанции и реагира с инфектиране на всяка несъответствуваща храна.

Специалистите считат, че една от аргументите за появяването на това неразположение е по този начин наречената " западна диета ". Тя се характеризира с високо наличие на скотски протеини, наситени мазнини, сол и алкохол, като в същото време понижава потреблението на зеленчуци и плодове.

През 2013 година френски учени разгласяват резултати от извършено тяхно изследване върху 244 пациенти, страдащи от заболяването на Крон. В него е разказан в детайли резултатът на храненето върху хода на болестта. Почти 16% от пациентите са сигурни, че естеството на диетата им е отговорно за развиването на тяхното заболяване.

Около 58% от интервюираните имат вяра, че храната може да играе роля при обостряне на заболяването на Крон, а 40% преглеждат диетата като явен рисков фактор за обостряне.

Ето и кои храни е добре да се заобикалят:

 Кои храни да заобикаляме при болест на Крон?

1. Червено месо - има безапелационни доказателства, че рискът от обостряне на заболяването при пациенти в ремисия се усилва при консумация на храни като алено месо (говеждо, телешко, свинско, агнешко, агнешко, конско и козе месо) и модифицирани артикули (включително, салами, бекон, шунка, салами, консерви от месо, варено свинско месо, говеждо месо).

2. Люти подправки, маринати, оцет, алкохол, това са все храни и хранителни съставни елементи, които нервират чревната лигавица и наложително би следвало да се заобикалят.

3. Избягвайте пълнозърнестите храни, доколкото е допустимо, като залагате на рафинираните зърна.

4. Непастьоризирано мляко, сурово месо и риба - целесъобразно е пациентите да заобикалят тези храни и ястия, които постоянно стават източници на бактериални инфекции и не са минали термична обработка. Това са измежду най-вредните храни при болест на Крон.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР