Един от най-могъщите хора в Малта – шефът на кабинета

...
Един от най-могъщите хора в Малта – шефът на кабинета
Коментари Харесай

Ключова оставка заради убийството на Дафне Галиция

Един от най-могъщите хора в Малта – шефът на кабинета на премиера Кийт Скембри подаде оставка. Оттеглянето му идва на фона на възходящото напрежение и новите разкрития към следствието на убийството на известната журналистка Дафне Каруана Галиция.
" Вчера вечерта шефът на кабинета ми ме осведоми, че от през днешния ден той ще се откаже от поста си ", удостовери министър председателят Джоузеф Мускат на къса конференция. Скембри е бил отведен в полицията, с цел да бъде разпитан по отношение на следствието на гибелта на журналистката, съобщи английският Guardian.
Подалият оставка Скембри и друга авторитетна фигура – актуалният министър на туризма на Малта Конрад Мици бяха упреквани в корупция от починалата журналистка, която разкри присъединяване им в офшорни схеми и близки връзки с локални олигарси. Шефът на кабинета на премиера отхвърляше да е правил противозаконни дейности.
Оставката му последва известия в понеделник вечер, че предприемачът Йорген Фенек, който беше задържан предходната седмица по отношение на убийството, се готви да направи разкрития против него.
Какво описа пред Actualno.com за дълбоката корупция в Малта синът на Дафне Галиция - Матю, прочетете тук .
Опиозицията приканва за оставката на Скембри, откогато Каруана Галиция разкри, че той и Мици са управлявали офшорни компании в Панама (разкрити около абсурда с Панамските документи), само че министър председателят Мускат до момента не смееше да се лиши от двама от най-приближените си.
На въпрос дали самият той не счита да подаде оставка, малтийският министър председател отговори, че не счита да се кандидатира за нов мандат (в момента Мускат кара втория си мандат на високия пост). Големият публичен напън го принуди да се трансформира в поръчител на справедливостта и безпристрастността на следствието на жестокото ликвидиране.
" Моята роля сега е да се уверя, че ще преминем през това бурно време по най-хубавия метод. След като тази глава бъде затворена с обвиняване на разположение или лица по този случай, ще обмисля (дали да остана министър председател, б.р.). ", изясни Мускат.
" Определено бих подал оставката си, в случай че има някаква връзка сред мен и убийството ", увери той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР