Съдебният процес срещу Редоан Фаид: Строга охрана за френския „крал на бягството от затвора“

...
Един от най-известните френски гангстери беше изправен пред съда в
Коментари Харесай

Един от най-известните френски гангстери беше изправен пред съда в Париж при засилени мерки за сигурност за бягство от затвора с хеликоптер преди пет години.

Такава е репутацията на Rédoine Faïd за бягства от затвора, френските власти са разположили елитен отряд от жандармеристи, за да го спрат да се укрива по пътя си към и от съда .

Твърди се, че полицията е предупредила за висок риск от ново предложение за бягство.

51-годишният Фаид е обвинен заедно с още 11 души, включително двама по-големи братя.

В докладите на съда се казва, че той е пристигнал под тежък полицейски ескорт, следван от брат си Рачид, който е заподозрян в организирането на бягството от затвора.

По време на драматичното си бягство той вече излежаваше присъда за друго бягство от затвора през 2013 г.

Двама съучастници взеха пилот на хеликоптер за заложник и се приземиха в двора на затвора Réau, южно от Париж, на 1 юли 2018 г. Те използваха димни бомби и ъглошлайфи, за да нахлуят в близката стая за свиждане, където Фаид се срещаше с брат си Брахим.

Надзирател каза, че двамата мъже, облечени като командоси, носели автомати Калашников и той и колегите му не са успели да отговорят към атаката. Хеликоптерът Alouette II излетя и всичко приключи за броени минути.

В крайна сметка Фаид бе заловен отново три месеца по-късно при нападение на апартамент в родния му град на Крей.

Животът му на гангстер започва с въоръжени грабежи и изнудване в пропитите от престъпност предградия на Париж през 90-те години.

По-късно той написа книга, в която описа как холивудският филм Heat е повлиял на нападението му срещу охранителен ван през 90-те години. Той се превърна в нещо като знаменитост, появявайки се по телевизията, за да рекламира книгата.

Месеци след като беше освободен от една присъда през 2010 г., той отново беше в ареста за нарушаване на условията за освобождаването му. По-късно той получи дълъг затвор за организиране на грабеж през 2010 г., при който беше убита 26-годишната полицайка Орели Фуке.

През 2013 г. той взе четири пазачите на затвора станаха заложници и взривиха пътя си от затвор близо до Лил в Северна Франция, със серия от експлозии, за да пробият пет врати на затвора. И четиримата охранители бяха освободени.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР