Един от най-големите потребители на еленергия у нас е рафинерията

...
Един от най-големите потребители на еленергия у нас е рафинерията
Коментари Харесай

Георги Ангелов: Има психологически остатък от социализма, когато при всеки проблем възникваше дефицит

" Един от най-големите консуматори на еленергия у нас е рафинерията " Лукойл Нефтохим ". Нямаме подозрения, че тя печели от тази обстановка, тъй като купува най-евтиния нефт в света, откакто сме й дали изключение от ембаргото на съветски петрол, и го продава на пазарни цени, т.е. с голям марж. Защо би трябвало да даваме обезщетения за цената на тока на " Нефтохим "? Това е единствено един образец ", съобщи пред икономистът Георги Ангелов. 

" Всички компании, чиито продажни цени порастват повече от разноските им, не би трябвало да се подкрепят, тъй като те се оправят съвършено. Европейска комисия предлага най-щедри да са помощите към семействата и дребните компании. Докато огромните консуматори на сила, които в този момент получават най-големи обезщетения, би трябвало да се прегледат един по един и да се види кой печели, кой губи и какъв тип отплата би трябвало да получи. Това би трябвало да стане преди 1 януари. Освен това Европейска комисия изисква да се употребяват освен свръхпечалбите на държавната енергетика, само че и на частните компании, производители на ток - в България това са ВЕИ най към този момент няколко ТЕЦ-а. Разширяване на схемата може да има и като се обложат петролните компании за този на ниска цена нефт на входа и безценен бензин на изхода ", сподели още Ангелов. 

" Най-лошото с инфлацията мина. Първо, виждаме, че цената на природния газ върви надолу, на петрола също макар решенията на ОПЕК. Второ, тъй като българската стопанска система доста бързо реагира - у нас цените се подвигат по-бързо в сравнение с в Западна Европа. Това, което ние преживяхме напролет, се случва в този момент в Западна Европа. Цената на парното у нас се подвигна на 1 юли, а в Западна Европа ще се вдигне в края на есента. Въобще в Западна Европа се случват по-плавно нещата, до момента в който в България се основават изкуствени нервности, с цел да се напомпат цените над пазарните равнища, въпреки след няколко месеца да се връщат, където би трябвало да бъдат. Има психически излишък от социализма, когато при всеки проблем възникваше недостиг. Тогава нямаше инфлация, само че при всеки проблем просто изчезваха артикули. Хората са привикнали, като чуят, че има проблем, да се презапасяват. Така стана с олиото, с бензина, с тоалетната хартия даже. Този табиет се употребява от недобронамерени играчи, с цел да си напомпат облагите краткотрайно. През зимата ще се усети сегашната висока инфлация, тъй като тя е главно в енергийните цени, които ще тежат главно през отоплителния сезон. Така че, макар че е отминал пикът на инфлацията, зимата ще бъде тежка. И за мен решението е в приходите. ", добави икономистът. 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР