Един от най-големите митове днес за майчинството е, че когато

...
Един от най-големите митове днес за майчинството е, че когато
Коментари Харесай

Децата не развалят кариерата на майката - това го правят мъжете

Един от най-големите легенди през днешния ден за майчинството е, че когато родиш деца, ще провалиш кариерата си. На нас ни се споделя, че би трябвало да избираме сред кариерата и децата, в противоположен случай ще изживеем най-продуктивните си години пробвайки се обезверено да балансираме сред двете.

За всички нас, които не сме заинтересувани от циркови номера, ето каква е действителността: в действителност нито майчинството, нито децата стопират кариерата на дамата или нейните персонални упоритости.

Причината в действителност са мъжете, които отхвърлят да свършат своята част от отговорностите. Ако бащите отмятаха у дома същата работа, която майките постоянно са отмятали, кариерите на дамите щяха да процъфтяват по метод, по който не сме и си представяли.

Но с цел да стигнем до там, би трябвало да спрем да слагаме в рамка работното място на майките като източник на салдото, а да стартираме да приказваме за това, по какъв начин игнорирането на домашните отговорности от мъжете, прави нашия триумф толкоз сложен.

Да, знаем, че мъжете в Америка през днешния ден вършат повече от преди: съгласно статистиката бащите прекарват най-малко 8 часа на седмица в грижи за децата, или три пъти повече от бащите през 1965 година (Но имайте поради, че статистиката идва от мъжете, а те имат навика да преувеличават, какъв брой време прекарват в домашна работа или грижи за децата)

Това, че мъжете вършат повече, не значи, че мъжете вършат задоволително. Въпреки напредъка, майките към момента прекарват съвсем два пъти повече време в грижи за децата, в сравнение с мъжете – 14 часа на седмица. И не всяка грижа за тях може да бъде измерена – да вземем за пример непрекъснатите ни мисли в тази тенденция, няма по какъв начин да бъдат добавени.

Много елементарно може да бъдат разпределени отговорностите заран, кой пакетира обяда на децата и кой се грижи за тяхната закуска и облекло.

Но някой би трябвало да регистрира и дните, когато се пакетира обяд за учебната екскурзия, или когато е време да се смени бельото или да се купят нови обувки. Колко татковци познавате, които знаят точния номер на обувката на детето си?

Този тип “невидима ” работа съвсем постоянно се пада на дамите и ние рядко приказваме какво въздействие има тя върху професионалната ни реализация.

Представете си, че вместо с безкрайни описи за пазар или часове за обзор на децата, имахме това място в мозъка си за изобретателно мислене, ориентирано към нашата работа или пристрастеностите ни. За майките свободата просто да мислиш е привилегия.

Проучванията демонстрират, че бащите не престават да имат доста повече свободно време от майките, а майките употребяват свободното си време да домакинстват или се грижат за децата, до момента в който бащите го употребяват за занимания и отмора.

Това, също, е обвързвано с кариерата: знаем, че хората, които имат повече свободно време, както и време за изобретателни действия, се показват по-добре и в работата.

И за по-сигурно, на работното място съществуват “наказания за майки ”, които нямат нищо общо с мъжете (поне не с нашия мъж). Майките доста по-трудно намират работа от дамите без деца. А когато жена без деца забременее, заплатата й понижава фрапантно.

Някои изследвания от 2017 година демонстрират, че разликата в заплатите на мъжа и дамата за една и съща служба се дължи съвсем напълно на майчинството. Мъжете, въпреки това, получават повече материални облаги откакто им се родят деца.

Дискриминацията на майката на няколко фронта си остава, а тя попречва опциите на дамите за достижения в публичната сфера.

Но отговорът на дискриминирането на работното място е явен, а което е по-важно, ясно е, че е нужно решение на тези проблеми. Това, че мъжете като цяло се грижат за децата по-малко е ясно, само че на това не се гледа с неприятно око. Например, ние чуваме още веднъж и още веднъж, че просто дамите “ги е грижа ” повече.

Бъдете сигурни, че няма нищо удовлетворящо в това, да помниш, че щерка ти има потребност от нови ластици за коса, или напълно скоро сандалите й към този момент ще са й дребни. Няма и особена наслада в това, да сменяш непрекъснато памперси или да режеш дребни нокти.

Ако дамите в една връзка наподобяват по-загрижени за тези ежедневни неща, то е може би тъй като няма да гледат укорително мъжа ни, в случай че нашето дете отиде на учебно заведение с дълги нокти или дребни обувки.

Американците би трябвало да спрат да имат вяра, че дамите вършим по-голямата част от работата, тъй като желаеме. Правим го, тъй като това се чака от нас, тъй като ще бъдем съдени, в случай че не го създадем. А най-много, тъй като е необикновено мъчно да намериш сътрудник, който е подготвен да отделя същото време в грижи за децата.

Нека да спрем да упрекваме майчинството за изоставането на кариерата на жените; не родителството е това, което прави напредъка в кариерата сложен. Не са и нашите деца.

Причината е, че няма по какъв начин да има тъждество в офиса, до момента в който има неравноправие у дома. И не е това, че дамите “не могат да имат всичко ”. По-скоро е това, че мъжете не стопират да им го лишават.

Автор: Джесика Валенти

Превод от британски език: Her Startup
Оригиналът на британски тук .

Източник: chetilishte.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР