Един от най-добрите и световно признати български кардиолози проф. Иво

...
Един от най-добрите и световно признати български кардиолози проф. Иво
Коментари Харесай

Фондация Българска Памет ще осигури безплатни профилактични прегледи в райони с българско население в Албания

Един от най-хубавите и международно приети български кардиолози проф. Иво Петров и управителен от него медицински екип от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център, гр. София ще дойдат на двудневно посещаване в обл. Мала Преспа, Албания, с цел да проведат безвъзмездни профилактични кардиологични прегледи на локалното население. Инициативата, която ще се реализира в интервала 18-20 август, е по концепция и финансиране на доктор Милен Врабевски и Фондация Българска Памет и цели да способства за подобряването на качеството на живот на локалните, където доминират поданици с български корени.

Прегледите ще се проведат в поликлиниката в с. Пустец с професионално съоръжение, обезпечено от българската болница. Профилактиката ще включва доплер на съдовата система, електрокардиография, ехокардиография, премерване на показател мишница-глезен и кардиопулмонален стрес тест.

Събитието ще се реализира с поддръжката на Министерство на външните работи и госпожа Мария Габриел.

Това не е първата благотворителна самодейност на доктор Врабевски и Фондация Българска Памет за жителите на Албания. Вече повече от 16 години той провежда и финансира просветителни семинари, които да събират младежите от България, Албания, Украйна, Молдова, Северна Македония и Сърбия на едно място, предоставяйки им достъп до кариерно развиване и професионална ориентировка в България, семинарни и други занятия с директни изгоди за тях във високотехнологичния 21 в. Обученията включват роботика, кибернетика, програмиране и други

Д-р Милен Врабевски и Фондация Българска Памет имат основна заслуга за инициирането и организацията на целия развой по признаването българското малцинство в Албания през 2017 година – нещо, което коренното българско население в страната чака от 1934 година

През юли 2020 година доктор Врабевски и Фондация Българска Памет подаряват на Община Пустец пожарна кола, кола за спешна помощ и високопроходим автомобил за обществен патронаж, с които до оня миг албанската община не разполага.

През същата година, още веднъж с финансиране на доктор Врабевски, бе ремонтиран водопровода в с. Туминец, с помощта на което бе възобновено 24-часовото водоснабдяване в две от деветте села в област Преспа.

Благотворителните действия на Фондация Българска Памет в Албания не престават с обзавеждането и оборудването на учебна библиотека, учителска стая и съвременен компютърен кабинет в учебното заведение в Пустец. В момента в него се образоват деца от деветте села на общината.

След сигнализирането от страна на доктор Врабевски и Фондация Българска Памет за неналичието на асфалтиран път сред с. Връбник и гр. Билища, през 2021 година България отпуска бюджет за реконструиране на пътя, свързващ двете обитаеми места.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР