Един от лидерите в туризма на Балканите - градът с

...
Един от лидерите в туризма на Балканите - градът с
Коментари Харесай

Община Пловдив с рекордни три номинации за престижни награди

Един от водачите в туризма на Балканите - градът с хилядолетна история Пловдив, получи рекордните три номинации от сътрудниците на четвъртото издание на премиите за туристическа промишленост 2018, означават уредниците. Церемонията ще се състои на 5 декември в хотел Премиер Бест Уестърн София. 

Община Пловдив нападна категориите Голяма община с принос в развиването на туризма, Фестивален туризъм и Туристическа дестинация на годината. През последното десетилетие градът се наложи като устойчива туристическа дестинация на национално и интернационално равнище с разнороден туристически артикул. През 2015 година Пловдив бе подложен на шесто място в класацията на Lonely Planet за топ 10 на туристическите дестинации, които би трябвало да бъдат посетени, а през 2016 година завоюва третото място в влиятелната конкуренция " Best European Destination “.

Със своята хилядолетна история, Пловдив е най-древният с дълготрайно обитаване град в Европа. От Евмолпия, Филипопол, Тримонциум, Пулпудева до днешното име Пловдив, градът е бил именуван по разнообразни способи през вековете. Свидетел е на развиването на цивилизации и култури от разнообразни исторически интервали: праисторически, тракийски, римски, ранно византийски, феодален, османски, възрожденски и нова история. За да си представим какъв брой античен в действителност е Пловдив, ще дадем елементарен образец – той е учреден преди Рим, Атина и Константинопол. Има сведения, че е съвременник на Троя и Микена.

Антропогенните запаси за развиването на туризма в Община Пловдив надвишават междинното за страната, и за която и да е било страна даже в Европа. В листата на културните полезности от национално и локално значение са включени повече от 715 самостоятелни недвижими културни полезности (ИНКЦ), от които 45 са с категория национално значение. Има над 245 НКЦ от ансамблово значение.   

Градът е изпълнен целогодишно с доста звуци, аромати, усети, изкуство, хубост, цветове, пъстри хора, арт форми, овладени ексцентрични пространства и т.н.  Културният календар на Община Пловдив е повече от цветен. Сред водещите събития е есенният салон на изкуствата – иницииран и реализиращ се от Община Пловдив, с сливане на всички артистични конгреси в града през есента, трансформирал се в най-големия, съвсем тримесечен арт маратон. В него са и множеството фестивали като: рок фестивала " Sound of The Ages " ; Международен сценичен фестивал " Сцена на кръстопът " ; Танцов фестивал ONE DANCE WEEK; Международен фестивал на камерната музика; Международен фестивал " Дни на музиката в Балбановата къща " ; Капана Фест; " Камерна сцена Пловдив " ; Международен детски балетен фестивал; Международен фестивал за спектакъл и актуален танц " Черната кутия " ; неповторимият по рода си фестивал " Пловдив чете " ; фестивали за модерно изкуство в баня " Старинна " и други

Пловдив има един, станал към този момент знаков, собствен фестивал, който в миналото започва като еднодневен, извървя своя път и през 2018 година навърши заветните СЕДЕМ години и протече в седем дни. Концепцията му е обвързвана с разпространение на духовното и историческо завещание на територията на Старинен Пловдив – къщи, музеи, занаяти, обичаи. Чрез привличане на разнообразни гилдии на територията на Стария град – занаятчии, актьори, музиканти, художници, научни експерти и мн. други, подканя жителите и гостите на Пловдив в една запаметяваща се " разходка " по Трихълмието на времето. Този фестивал е " ПРАЗНИЦИ НА СТАРИЯ ГРАД ", който в издание 2018 година беляза забележителен растеж на своите гости – както пловдивчани, по този начин и туристи.

Той притегли гости освен поради настоящата туристическа дестинация Пловдив, само че и поради пъстротата и наличието в програмата си. В последното издание фестивалът бе под надпис " По трихълмието на времето ", с времетраене от 7 дни: 17-23 септември 2018 година Избраният интервал за осъществяване към този момент е традиция и по никакъв начин не е инцидентен. Есента е сезон на багрите, на естественото угощение на хубостта и е в унисон с пъстрата палитра от събития, които сплотява форумът " Празници на Стария град ". Неговата цел е на територията на Старинен Пловдив посредством средствата на всички изкуства – музикално, изобразително, танцово, фотографско, певческо, аудиовизуално, да се притегли аудитория с разнообразни обществени и демографски профили, с цел да се подчертава върху великолепието на Старинния град. Екипът на Общинския институт се стреми жителите и гостите на Пловдив да съпреживеят магията на всички туристически обекти на територията на Института – къщи, музеи, галерии, Малка раннохристиянска базилика, Античен спектакъл и Римски стадион.

Данните за 2018 година регистрират привлечена аудитория с брой към 17 740 – с 50% повече от издание 2017 година на фестивала и растеж към 20% на привлечените туристи. Фестивалът се финансира от Община Пловдив и от лични средства, а за реализиране на разноцветност в събитийната му стратегия и комфорт на посетителите се основават редица партньорства. Целевите групи на фестивал " Празници на Стария град " 2018 са с безграничен обсег – от деца, младежи, зрели хора, до разнородни групи с разнообразни специалности и ползи. 

Икономическите изгоди за района от тези събития се показват посредством данните за наетата хотелска и леглова база, посредством цялостните с клиенти заведения за хранене, бистра, купувачи в магазинчета за сувенири и занаятчийски ателиета, пекарни и сладкарници.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР