Един от лидерите на косовските сърби Оливер Иванович беше показно

...
Един от лидерите на косовските сърби Оливер Иванович беше показно
Коментари Харесай

Оливер Иванович беше убит в Косовска Митровица

Един от водачите на косовските сърби Оливер Иванович беше показно убит в град Косовска Митровица. Нападателите се търсят. Покушението беше наказано от управляващите на Косово, формален Белград и интернационалната общественост. Заради убийството, сръбската делегация напусна договарянията с Прищина в Брюксел. Оливер Иванович не признаваше независимостта на Косово, само че беше считан за сдържан политик. Българският министър-председател Бойко Борисов също осъди убийството на Иванович и организира диалог с премиера на Сърбия Ана Бърнабич.

Оливер Иванович (2010 г.): " Правителството на Сърбия е на същата позиция, както и на предходните избори - че сърбите не трябва да вземат участие във вота, тъй като с договаряния може да се обезпечат по-добре техните права. Струва ми се, че към този момент е ясно, че който и да взе участие в изборите, в случай че няма поддръжката на сръбското държавно управление, няма да е важен политически сътрудник нито за албанците, нито за интернационалната общественост. "
Това са думи на Иванович две години след едностранното обавяване на самостоятелност на Косово.
 Бойко Борисов осъжда убийството на Оливер Иванович Бойко Борисов осъжда убийството на Оливер Иванович
Министър-председателят Бойко Борисов организира телефонен диалог със сръбския министър председател Ана Бърнабич във връзка убийството. Борисов е подчертал, че сходно...
 Обявиха премия от 10 000 евро за информация за убийството на Оливер Иванович​ Обявиха премия от 10 000 евро за информация за убийството на Оливер Иванович​
Косовската полиция разгласи премия от 10 000 евро за информация, която може да способства за откриване на убийството на косовския сръбски политик Оливер...

64-годишният политик и бивш водач на сръбската общественост в северно Косово беше убит с пет патрона тази заран в обитаемата най-вече със сърби част на Косовска митровица. Иванович е пристигал в офиса на партията си в частна къща в града. По Иванович е стреляно от движеща се кола, открита изгоряла на прилежаща улица.
Милан Иванович, шеф на болничното заведение в Северна Косовска Митровица: " 45 минути се опитвахме да го реанимираме. Но още при приемането му в незабавното поделение нямаше признаци на живот. Не успяхме да го върнем и към 9:15 ч. беше установена гибелта му. "
В разграничената Митровица, където е най-голямата сръбска общественост в Косово, до неотдавна патрулираха мироопазващите сили на НАТО КейФОР, ситуирани там от 1999 година В тази напрегната атмосфера, Иванович е считан за сдържан. Той е от дребното косовски сръбски политици, които приказват албански.
 © фотография: Българска телеграфна агенция / АРХИВ
Въпреки че не признава независимостта на някогашната сръбска провинция, Иванович пледира за разговор с управляващите. Той е лидер на Гражданската самодейност " Свобода, народна власт, истина ". Беше народен представител в косовския парламент и държавен секретар за Косово в държавното управление в Белград сред 2008 и 2012 година. По специалност е инженер, а и е изучавал и стопанска система. Женен с трима сина.
Небойша Влаич, юрист на Оливер Иванович: " Той беше най-хубавият измежду нас. Миротворец. Бранеше и запази този град, в който всички живеем. Затова всеки сърбин тук през днешния ден е печален. "
Иванович беше един от основните сътрудници за НАТО, Организация на обединените нации и Европейския съюз в Косово след войната там. Миналото му не е еднопосочно. През 2016 година Иванович беше наказан на девет години затвор за военни закононарушения. През февруари предходната година присъдата беше анулирана поради процесуални нарушавания и беше подреден нов развой.

Заради убийството, Белград прекъсна договарянията с Прищина в Брюксел.
Марко Джурич, шеф на канцеларията за Косово в държавното управление на Сърбия: " Убийството на Оливер Иванович е незаконен и терористичен акт, ориентиран против целия сръбски народ за да се дестабилизира обстановката в Косово и Метохия, съответно да се провокира безпорядък в северната част и сърбите в Косово и цяла Сърбия да бъдат хвърлени в пъкъла на спора. "
Косовският президент Хашим Тачи прикани към бързо откриване на причинителите на убийството.
 Убиха косовския сръбски политик Оливер Иванович Убиха косовския сръбски политик Оливер Иванович
Известният косовски сръбски политик Оливер Иванович бе погубен през днешния ден в Косовска Митровица, предадоха международните организации, като се базират на сръбски меди...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР