Един от горещите спорове в столицата е трябваше ли движението

...
Един от горещите спорове в столицата е трябваше ли движението
Коментари Харесай

Линейка по новия бул. „Витоша“: Ще трябва този, който се бори за живота си, да чака да паркирам

Един от горещите разногласия в столицата е трябваше ли придвижването по булевардите в центъра на София, а точно „ Витоша ”, „ Патриарх Евтимий ” и „ Фритьоф Нансен ” - да се преструктурира напълно?

Експертимент на Нова телевизия демонстрира по какъв начин бул. „ Витоша ” към този момент е единствено с една лента по посока на придвижването, а паркирането се случва на заден ход под ъгъл от 45 градуса. Това съгласно някои хора, които излязоха на митинг, провокира цялостен безпорядък и тапи.

От Столичната община пък споделят, че планът за тази метаморфоза ще излезе към 1 милион лв., като тук са включени освен новите контури и колчета, а и поправки на настилката.

Репортерът Татяна Йорданова се повози с инструктор в час пик по бул. „ Витоша ”, с цел да ревизира за какъв брой време се паркира по този характерен метод и по-важното - натрупва ли се опашка от чакащи коли? С помощта на инструктор по шофиране двамата търсят паркомясто в 12 часа на обяд, което е час пик за столицата.

„ Така направена – улицата няма нищо общо с дефиницията за понятието бул.. Тя е една дребна квартална уличка. Това е сега бул. „ Витоша ”, показва Красимир Георгиев, инструктор по шофиране. Велоялеята е свалена на пътното платно. Паркоместата са под ъгъл от 45 градуса и паркирането би трябвало да се случва единствено на заден ход. И с по една лента за придвижване в посока.

След новата организация местата са повече, само че свободно се намира след няколко обиколки.

„ Ако тук доведа мой курсист да се учи да паркира, той няма да се затрудни от паркирането, колкото от тези, които ще свиркат и ще му дават напън. Другите пък ще профучават много покрай него от другата лента и всичко това, ще се отрази на качеството “, споделя специалистът, който отбелязва, че колите го подминават погрешно и прибавя: „ Това става от една неправилна организация “.

Опитът демонстрира, че хората нямат самообладание да чакат и избират да създадат нарушаване

„ Ако имаше надзорен орган, щеше да ги глоби. Едната институция те принуждава да направиш нарушаване, а другата – те глоби “, споделя още Красимир Георгиев. Според него паркиране напред ще понижи тапите, тъй като излизането е по-бързо с по-малко загуба на време.

Ситуацията обаче е сериозна, в случай че би трябвало да мине кола за спешна помощ:

„ И тези насреща нямат доста вид да се приберат в дясно, а аз, паркирайки обратно също нямам доста шансове да се пробера още я дясно, с цел да подсигурим в средата път на колата за спешна помощ. Ще би трябвало този, който се бори за живота си, да чака да паркирам. И в случай че не съм добре теоретичен да паркирам, ще ме чака, до момента в който се паркирам “, изяснява инструкторът.

На булеварда обаче има и оптимисти, удовлетворени от множеството места. Други обаче настояват, че това няма да издържи поради трафика, трети подвигат плещи и се надяват да свикнат.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР