Eдин от четирима купувачи на ново жилище у нас предпочита

...
Eдин от четирима купувачи на ново жилище у нас предпочита
Коментари Харесай

Eдин от четирима купувачи на ново жилище иска то да е до ключ

Eдин от четирима купувачи на ново жилище у нас избира то да бъде довършено " до ключ ".  " На пазара обаче няма доста предложения за приключени нови жилища ", споделя Полина Стойкова от Bulgarian properties, представена от " Монитор ".

" За това постоянно се случва купувачите да поръчват на продавача довършителни работи против в допълнение възнаграждение. То е в границите на към 200 евро на квадрат, като клиентът си избира какво да бъде направено ", прибавя тя.

По думите й има и различен вид да се спазари единствено възнаграждение на труда, като купувачът си достави материалите, а строителят да му обезпечи майсторите, само че той е по-сложен и малко хора го избират.

Според Стойкова някои вложители оферират тези довършителни работи да бъдат направени още преди постройката да получи позволение за прилагане.

" Така е и по-удачно, тъй като всички майстори още са на обекта, което дава опция работата да се свърши по-лесно и клиентът да може по-бързо да се нанесе в купеното от него жилище ", сподели още тя.

Други имотни брокери считат, че по-голямата част от купувачите обаче нормално са " изцедени “ финансово след покупката на апартамента и постоянно отсрочват довършването му. Някои от тях се пробват със лични сили да създадат част от нещата от парцела, добит на шпакловка и замазка и по този метод да спестят някои и различен лев. Резултатът нормално е, че те доста по-късно влизат в парцела и асансьорите в новите кооперации, се амортизират от преместването на материали за ремонтите.

Тихомир Цаков от " Аристо " също счита, че от ден на ден хора избират да вземат новото жилище готово за обитаване.

" Те нормално се договарят с бизнесмена, изграждащ кооперацията за довършителните работи. Причината е, че по-късно мъчно се намират положителни майстори и по този начин довършването на жилище става сериозен проблем ", прецизира той.

Според столичните брокери от организациите за недвижими имоти най-често жилищата " до ключ " се поръчват в затворените комплекси, където и купувачите нормално са хора с по-високи финансови благоприятни условия. При тези планове към този момент е обикновено строителният бизнесмен да предлага опцията за дотъкмяване на жилището до равнище на съвсем цялостна подготвеност за обитаване.

При покупката на по-старо жилище в множеството случаи купувачът прави цялостен ремонт. Често новите притежатели трансформират предназначението на пространствата, като да вземем за пример изнасят кухнята в хола или в някоя от стаите, което е неразрешено.

Имало е случаи, когато преместена тоалетна е била зауствана във водосточните тръби на постройката с всички нехигиенични последици от това. Друг " героизъм " от сходни преустройства е премахването на тръбите водещи към комините, което също е неразрешено. По този метод при бедствени обстановки хората от по-ниските етажи не биха могли да употребяват отопление на твърдо гориво.

Освен това нерядко новите притежатели на остаряло жилище, с цел да го преустроят по собствен усет, отстраняват отвесни детайли от носещата структура на постройката, което крие големи опасности за стабилността й и при по-слаб земен трус.

При покупка на панелка пък с цел да се усили обитаемата повърхност, най-често кухнята се придвижва на балкона. Другият вид е тя да отиде в коридора, като от там се махне големият вграден дрешник, терасата се причисли към хола или някогашната кухня.

По БДС апартаментът е единствено с прозорци и външна врата. БДС за жилищата, изменен след 1990 година планува, че постройката би трябвало да има изцяло приключени общи елементи и фасада, до момента в който жилищата - не.

Според стандарта жилището на " шпакловка и замазка "  трябва да има прозорци и външна, само че не и вътрешни порти сред пространствата в него.

Стените са единствено шпакловани и би трябвало да бъдат измазани преди да се боядисат или облепят с тапети. Подовете са на циментова замазка и в някои случаи се постанова да се постави още един пласт с цел да се изравнят, преди да бъда сложена основата за подовото покритие и самото то.

Баните също не са довършени. Няма плочки, аксесоари и санитария. Има построена канализация и има течаща вода, но ВиК инсталацията е " до запушалка ".

В парцела няма сложени осветителни тела, контакти и електрически ключове, само че има заключения на местата, където би трябвало да бъдат сложени.

Преди години в Португалия локални строители доста се учудиха, като им казахме че в България новите жилища се продават в подобен тип, и ни попитаха: " А по какъв начин ще живеят хората в тях? ".
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР