Един обикновен училищен ден в Сайтама, Япония и e време

...
Един обикновен училищен ден в Сайтама, Япония и e време
Коментари Харесай

Един училищен обяд в Япония

Един елементарен учебен ден в Сайтама, Япония и e време за обяд. В това начално учебно заведение обядът на децата не е просто времето, в което те да се нахранят. Обикновено съпроводен с бързане, отвращение, повече приказки и бутане на студената, безвкусна храна.

В това учебно заведение обядът трае 45 минути - колкото един пълновръстен образователен час. Защото той е тъкмо такова и децата показват знанията си - по какъв начин да рециклират опаковките си, уменията да сервират, отсервират, почистват и обноските си - да благодаря за храната на тези, които я подготвят за тях с внимание. Храната в това учебно заведение е нещо, което изцяло разрушава разбиранията за хранене в учебна конюнктура.



Загрижени за ситуацията в българските учебни заведения и храненето на обяд, ние инициирахме двуседмичен план в помощ на тези родители, които не се отхвърлят детето им да се храни най-малко малко по-здравословно. И това не може да включва пици на парче, наздравици и хамбургери.

Всички ястия за приготвени на място, без заготовки и без полуфабрикати. Менюто за този ден е риба със сос от круши,, картофено пюре и чорба от 5 зеленчука. Продуктите идват от учебната градина, за която също се грижат възпитаници. Започва се с бране, обработка на суровините и готвене на място.



Ястията са топли, вкусни и децата се хранят с забележим вкус и по-важното - с наслада. Те собственоръчно носят храната от кухнята на учебното заведение към класните стаи, където в действителност хапват - на донесена от у дома завивка и принадлежности. Обличат специфични мантички и прибират косите под шапки. След това почистват след себе си и даже вършат дребни надпревари за спомагателното. Подготвят за преработване опаковките и даже ги измиват.



Последното, преди да се завърнат към уроците, е най-прилежно да си измият зъбите.



Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР