Един народ се познава дали е силен по това колко

...
Един народ се познава дали е силен по това колко
Коментари Харесай

Ивайло Симеонов: Трябва да почитаме историята си, ако искаме да живеем в свободна България

Един народ се познава дали е мощен по това какъв брой хора се събират на празниците и по какъв начин ги почитат. За жал, в последните години се следи един отлив от това да се празнуват празниците и виждам по какъв начин границите са задръстени с коли за 3-4 дни. А истината е, че би трябвало за почитаме историята си, в случай че желаеме да живеем в една свободна България – такава, каквато заслужаваме, и такава, каквато сме наследили.

Това съобщи пред БГНЕС кметът на Община Елин Пелин Ивайло Симеонов на Националния празник на България – 3 март.

Община Елин Пелин означи 145 години от Освобождението на България от турско иго с дефилир пред Народно читалище " Елин Пелин 1896 ", който се насочи към площад " Независимост ", където под звуците на националния химн, беше повдигнат трибагреникът.

" Честит празник на всички българи. Радваме се, че за поредна година в Елин Пелин съумяваме да допринесем за празничното въодушевление с това превъзходно шествие, в което се включват най-много нашите деца и нашите самодейци, с цел да покажем, че българският дух е жив с това, което сме наследили от нашите предшественици и най-важното е да го предадем на децата ", разяснява пред БГНЕС ръководителят на Общински съвет – Елин Пелин Николай Плещов и добави, че тази независимост е за децата.

" Ние в нашия живот съумяваме да се оковем в разнообразни окови. Нека си пожелаем децата ни от ден на ден да съумяват да ги лишават от себе си и да бъдат същински свободни българи ", пожела той.

По мотив националния празник кметът сподели пред жителите, че една страна се познава, когато е мощна, по стандарта на живот, бюджета и Брутният вътрешен продукт. " Един народ е мощен, когато видиш на националните празници събрани всички тези, които почитат историята ", съобщи той и добави, че Елин Пелин за следващ път демонстрира, че е част от този популярен народ. Кметът прикани хората да дават образец на децата си, да ги научат на най-важния урок, че в живота ни постоянно има избор и че постоянно вярното решение е сложното решение. " За тази независимост нашите предшественици са платили с живота си. Достойни сме досега, в който се събираме да почитаме всички тези, които са дали живота си за България. Да живее майка България! Честит празник! Господ напред и ние след него ", сподели още Симеонов.

Председателят на Общински съвет акцентира, че опълченците във всяка обстановка биха създали същия избор и отново ще дадат живота си, с цел да бъде свободна България. " Нека вземем техния образец и да осъзнаем, че имаме единствено един-единствен верен избор – да обичаме и браним България! Честит празник ", пожела на жителите Плещов.

Произнесено беше и емблематичното стихотворение на патриарха на българската литература Иван Вазов " Опълченците на Шипка ".

По-рано отец Иван Плещов отслужи признателен молебен в храм " Св. Николай Мирликийски Чудотворец ", на който участваха кметът, заместник-кметът Райничка Николова, ръководителят на Общински съвет – Елин Пелин, както и жители. " Много от историята стартира да се редуцира, само че ние би трябвало да възпитаваме децата в тази истина, в която я познаваме ", съобщи отец Плещов и акцентира, че за някои хора това не е особена дата, само че в последна сметка това е началото на третата българска страна.

" Дали е най подобаващ ден за народен празник? Не знам. За мен е ", заключи духовното лице. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР