Един мобилен и един стационарен екип на смяна работят във

...
Един мобилен и един стационарен екип на смяна работят във
Коментари Харесай

По два спешни екипа на смяна обслужват население и туристи в Банско

Един мобилен и един стационарен екип на промяна работят във Филиала за незабавна помощ в Банско. Мобилният екип е долекарски – с фелдшер и водач, а стационарният – и с здравна сестра. Общо по щатно разписание във филиала попадат шестима фелдшери, шест медицински сестри, шестима водачи и един санитар. Има дефицит на един фелдшер, само че екипът краткотрайно е окомплектован с един доктор и един фелдшер, назначени на втори трудов контракт.

Филиалът разполага и с четири коли за спешна помощ, като една от тях е високопроходима и се употребява главно през зимния сезон.

Това излиза наяве от писмения отговор на служебния здравен министър доктор Асен Меджидиев на въпрос от депутата Владимир Табутов от „ Продължаваме промяната “, който се интересува дали са обезпечени задоволително незабавни екипи за зимния туристически сезон в Банско.

Министърът регистрира, че популацията на общината е 13 064 души, а в дейните туристически сезони в града има и доста туристи, като на 8 декември 2022 година те са били 15 000.

Филиалът в Банско разполага с нужните лекарствени артикули и консумативи за оказване на незабавна здравна помощ и е оборудван с нужната здравна инсталация според Стандарт по „ Спешна медицина “, регистрира още доктор Меджидиев.

Той оповестява още, че за интервала 1 януари – 31 декември 2022 година във ФСМП — Банско са изпълнени 1286 повиквания и са обслужени 794 амбулаторно минали незабавни пациенти, като междинната натовареност на мобилния екип за този интервал е 20 пациенти за 12-часово дежурство. През целия месец декември 2022 година във филиала са изпълнени 146 повиквания, а амбулаторно са обслужени 89 пациенти. Средната натовареност през декември 2022 година е 2,4 пациенти за 12 часа, осведоми още министърът.

Той оповестява също по този начин, че когато мобилният екип е отвън територията на гр. Банско в прилежащите обитаеми места, при нужда се пренасочва екип от ФСМП — Разлог, в случай че има свободен подобен.

Пациентите, нуждаещи се от болнично лекуване пък се транспортират от мобилния екип в МБАЛ — Разлог, намираща се на 6 километра. При нужда също по този начин екип от ФСМП – Разлог подкрепя активността на сътрудниците си в Банско.

„ На територията на град Банско в региона на начална станция на кабинков въжен превоз през зимния сезон има оголен пункт на Медицински център „ Свето Благовещение “, където по контракт с центъра работят лекари травматолози от София, които обслужват туристи с леки и тежки контузии.

В началото на 2023 година е издадена заповед от шефа на ЦСМП - Благоевград, която подрежда на дежурните диспечери в Районната координационна централа (РКЦ) 

Благоевград да наблюдават натовареността на ФСМП - Банско и при записана натовареност 5 или повече повиквания за 12-часово дежурство, долекарски екип от ФСМП - Благоевград да бъде пребазиран във филиала в Банско и да работи там, според месечния си график “, написа още в отговора на здравния министър.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР