Един мистериозен радиосигнал от дълбокия Космос се повтаря приблизително на

...
Един мистериозен радиосигнал от дълбокия Космос се повтаря приблизително на
Коментари Харесай

Този мистериозен сигнал от дълбокия Космос се повтаря на всеки 16 дни

Един тайнствен радиосигнал от дълбокия Космос се повтаря почти на 16 денонощия, твърди интернационален екип от астрономи.

Сигналът е от типа FRB - fast radio burst, бързо радио припукване и по мнението на учените идва от обект, ситуиран в самия завършек на спираловидна вселена на разстояние от към 500 милиона светлинни години от Земята.

Тези FRB сигнали най-вероятно съществуват от милиарди години. Човечеството обаче ги открива едвам през 2007 година Оттогава е разпознала единствено дузина от тях, а пред юни 2019-а астрономите най-сетне съумяха да проследят един съответен FRB сигнал до галактиката, от която води началото си.

Известни са към 150 FRB, само че единствено при десетина от тях е открита повторяемост. Никой обаче не знае сигурно какво ги провокира. Тъй като FRB сигналите са редки, необикновени и ярки (все отново се виждат на милиарди светлинни години в Космоса), физиците допускат, че са вследствие от катаклизмично събитие – да вземем за пример конфликт на звезди.

При съответния радиосигнал, наименуван FRB 180916.J0158+65, учените са разкрили, че той се появява съвсем на всеки час в продължение на 4 дни, след което заглъхва. След 12 дни явлението се повтаря. Изследването е обхванало 409 дни и съвсем не е записало отклоняване - явлението се повтаря на всеки 16,35 денонощия.

Изследователите са съвсем сигурни, че излъчването не може да се дължи само на черна дупка, само че не изключват опцията то да е разследване от композиция сред черна дупка и звезда.

Източници: Nature, ArXiv

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР