Един красив органов концерт ще изкуши меломаните във Варна на

...
Един красив органов концерт ще изкуши меломаните във Варна на
Коментари Харесай

Органов концерт на Мартин Хазелбьок ще радва духа с музика от Бах до наши дни във Варна

 Един хубав органов концерт ще изкуши меломаните във Варна на 3 юли. В дните на научния симпозиум в границите на Международния музикален фестивал “Варненско лято " 2021 в България ще гостува един от най-ценените органисти на Европа Мартин Хазелбьок, заяви за Varna24.bg  Нина Локмаджиева.

Многопластова персона, оперен диригент и органист, Мартин Хазелбьок е музикален шеф на бароковия оркестър Musica Angelica в Лос Анджелис, почитан актьор и наставник. Фокусът на работата му е в оживената връзка сред барокови и типичен творби, постоянно даже и в границите на един концерт. Така ще бъде и в гастрола на видния органист във Варна.

Той ще сервира една радваща духа стратегия, която черпи от музикалните обичаи на няколко века. Ще прозвучат произведения на Бах, Менделсон-Бартолди и Брукнер. А новият акцент ще бъде комбинация на самия реализатор, който е приет създател на модерни творби за орган.

Концертът е в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център, началото е в 19:00  на 3 юли.

Мартин Хазелбьок

Творческият път на Мартин Хазелбьок стартира от Консерваториите във Виена и Париж, той бързо получава интернационалните награди, които от ранна възраст му печелят известност на одобрен солист. Музицира под диригентството на огромните диригенти Абадо, Маазел, Мути и Щайн и записва над петдесет независими компактдиска. Съвременните композитори Ернст Кренек, Алфред Шнитке и Кристобал Халфтер му посвещават свои произведения. Хазелбьок е постоянен посетител като солист в най-престижните музикални центрове в света, в центъра е на огромни органови събития в Gewandhaus в Лайпциг, Disney Hall в Лос Анджелис, Виенската Konzerthaus, Берлинската Konzerthaus и други През 1986 година основава ансамбъла Wiener Akademie. Всяка година Хазелбьок и неговият оркестър изнасят концертен цикъл пред  обществото на приятелите на музиката в именитата зала на Виена Musikvereins, гостуват и в Европа, Съединени американски щати и Япония.

Над 60 компактдиска с репертоар от Бах до музиката на ХХ век са записани под управлението на Мартин Хазелбьок. Неговите записи имат голям брой награди, в това число премията на немските критици, Diapason d`Or и унгарската премия “Лист ".  Хазелбьок е и учител по орган във Виенския университет за музика и театрални изкуства.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР