Един ден ще можем да зареждаме телефоните и таблетите си

...
Един ден ще можем да зареждаме телефоните и таблетите си
Коментари Харесай

Учени предадоха безжично енергия през 30 метра въздух

Един ден ще можем да зареждаме телефоните и таблетите си безжично по въздуха с помощта на новоразработена технология.

Изследователите са употребявали инфрачервена лазерна светлина, с цел да предадат 400mW светлинна сила на дистанции до 30 метра. Това е задоволително за зареждане на дребни датчици, само че с времето може да се развие и за зареждане на по-големи устройства като смарт телефони.

Всичко това се прави по изцяло безвреден метод - лазерът минава в режим на ниска мощ, когато не се употребява.

Техническият термин за това е " разпределено лазерно зареждане ", а съответният вид, създаден тук, съумява да бъде по-безопасен и да стигне по-далеч от предходни опити с сходен тип технологии за безжично предаване на сила.

" Докато множеството други подходи изискват приемащото устройство да е в специфична подложка за зареждане или да е неподвижно, разпределеното лазерно зареждане разрешава самонасочване без процеси на следене, стига предавателят и приемникът да са в директна видимост един към различен ", споделя електроинженерът Джиньонг Ха от университета Седжонг в Южна Корея.

Обикновено съставените елементи, които излъчват светлина и съставляват лазерната празнина, са дружно в едно и също устройство. В този случай те са разграничени на предавател и правоприемник, което значи, че лазерната празнина се образува в пространството сред тях, до момента в който предавателят и приемникът се виждат.

В пробната режисура на 30 метра от приемника е подложен предавател с усилвател, особено обработен със сребристобял метал, наименуван ербий, който е екипиран с фотоволтаична клетка за превръщане на светлинния сигнал в електрическа сила.

С размери единствено 10 на 10 милиметра този правоприемник е задоволително дребен, с цел да се побере в компактни устройства, като да вземем за пример датчици. По този метод могат да се зареждат безжично да вземем за пример по-малки интелигентни домашни устройства, като датчици за придвижване или температура.

Един ден ще можете да влезете на летището и да зареждате телефона си, до момента в който го употребявате - без да са нужни кабели или щепсели. Преди това обаче екипът ще би трябвало да усили равнището на силата, която системата може да придвижва.

Част от този развой би могъл да включва модернизиране на фотоволтаичната клетка в приемника, тъй че тя да може да преобразува по-голяма част от лазерната светлина в електричество. Друго евентуално усъвършенстване би могло да бъде обезпечаването на работа на инсталацията с няколко приемника едновременно.

С централна дължина на вълната от 1550 нанометра лазерът е в най-безопасната част на инфрачервения набор и не може да повреди човешката кожа или очи. Учените са създали редица спомагателни усъвършенствания, с цел да подобрят успеваемостта на системата и да се уверят, че се предава допустимо най-вече сила.

" В приемното устройство вградихме ретрорефлектор със сферична леща, с цел да улесним 360-градусовото подравняване на предавателя и приемника, което усили оптимално успеваемостта на преноса на сила ", споделя Ха.

" Експериментално наблюдавахме, че цялостната успеваемост на системата зависи от показателя на изкривяване на сферичната леща, като най-ефективен е показателят на изкривяване 2,003. "

Технологията към момента е първоначално си, само че безжичният транспорт на сила може да се окаже потребен освен при персоналната електроника - той може да има голямо значение и за индустриалната среда, където е мъчно да се поставят или поддържат кабели.

" Използването на лазерната система за зареждане за подмяна на захранващите кабели в заводите може да спести разноски за поддръжка и замяна ", споделя Ха.

" Това би могло да бъде изключително потребно в тежки среди, където електрическите връзки могат да провокират разстройства или да съставляват заплаха от пожар. " /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР