Един ден преди началото на учебната година родителите на едва

...
Един ден преди началото на учебната година родителите на едва
Коментари Харесай

Едва около 250 деца са поискали да учат онлайн от вкъщи

Един ден преди началото на образователната година родителите на едвам към 250 възпитаници са декларирали предпочитание децата им да не посещават образователни занятия, а да се образоват онлайн от у дома. Това стана ясно от изказване на просветителния министър Красимир Вълчев при откриването на академичната образователна година в Тракийския университет в Стара Загора.

През август по искане на наставнически организации бяха направени законови промени, съгласно които ученикът може да премине към образование в електронна среда и по желание на родителя, стига да разполага с цифрово устройство и да показва ангажираност към просветителния развой.

До няколко седмици се чака да започват и образователните центрове за отдалечено образование, които ще са в помощ на децата, учещи от у дома. Те ще могат да се включват в действително време в уроци, предопределени за техния клас, само че с учители и съученици от разнообразни образователни заведения.

Децата, учещи от у дома, ще имат право и на консултация с преподавателите, които ще получават съответното заплащане за това. " Подписахме групов трудов контракт. Там заложихме в това число и 15 лв. часова ставка при спомагателна работа на учителите. Така че, те ще бъдат овъзмездени ", уточни Вълчев.

Учебната година ще започва на следващия ден присъствено за към 59 000 първокласници и общо над 700 000 възпитаници и 89 000 преподаватели, уточни още Красимир Вълчев. По думите му всички към 2400 учебни заведения у нас са подготвени за старта на новата образователна година. Тя ще протече в изискванията на непредвидимост поради обстановката с ковид, само че главната цел е образованието да бъде присъствено, добави министърът.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР