Един държавен спор в Европа позволява по-общ поглед върху някои

...
Един държавен спор в Европа позволява по-общ поглед върху някои
Коментари Харесай

Полска държавна мина ще доведе до правен прецедент в историята на ЕС

Един държавен спор в Европа разрешава по-общ взор върху някои от основните екологични въпроси в световен проект.
Властите в Чехия оповестиха, че ще заведат дело против Полша в Съда на Европейския съюз поради въглищната мина „ Туров “. Разположена навръх границата с Чехия и Германия, полската държавна мина ще докара до юридически казус в историята на съюза - една държава-членка съди друга по екологични аргументи

Според Прага, подхванатото от Варшава разширение на добива в „ Туров “ е осъществено без трансгранично координиране на въздействието върху околната среда , съответно върху подпочвените води в района.

Случаят показва и политическите и обществени спънки пред енергиен преход в Полша - една от най-зависимите от въглищата си страни в Европейския съюз .

Проблеми с равнищата на подводните води поради открития рандеман в „ Туров “ са регистрирани и в Германия. Защо полските управляващи рискуват толкоз доста с разширението на мината? Има един логически отговор - централата до нея създава към 5 % от електрическата сила в страната . Но какъв е залогът? Лошите съседски връзки са част от него. 

Друг аспект е затвърждаването на въглищата като главен енергиен източник срещу климатичните цели на Европейския съюз и достъпа до обвързваните с тях средства за обективен преход на въглищните райони. 
Чуйте за елементи звуковия файл.  Снимка: ЕПА/БГНЕС
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР