Eдин британец стъпва преди 9 години за пръв път в

...
Eдин британец стъпва преди 9 години за пръв път в
Коментари Харесай

Шотландец загърби Лос Анджелис заради Пловдив СНИМКИ

Eдин британец стъпва преди 9 години за пръв път в Пловдив и незабавно взема решение, че това е неговият град. След време идва да живее за непрекъснато тук, откакто прекарва 10 години в Лос Анджелис. Шотландският режисьор и продуцент Стивън Люис Симпсън кара към този момент четвъртата си година в града под тепетата. И споделя: „ Пловдив е центърът на Вселената за мен! “.

Филмът му от 2016-а „ Нито вълк, нито куче “, който е сниман в популации с индианци от нацията лакота град Пайн Ридж, му носи интернационална популярност. В него е сниман 95-годишният индиански водач Дейв Белоглав Орел. Сега Стивън желае да снима два пълнометражни кино лентата в обичания си Пловдив.

" Реших да изоставя Лос Анджелис, тъй като там към този момент не е доста радостно. Мястото е голямо и става все по-трудно да се работи в него. За една вечеря пътуваш 90 минути. Имах потребност от по-добър баланс ", споделя британецът.

За пръв път пристигнал в България преди 9 години и отседнал при другар от Щатите в София. Прекарал 9 седмици там. „ Един ден дойдохме в Пловдив и сега, когато стъпих тук, си споделих: Направил съм неточност - трябваше да дойда първо тук! Аз одобрявам София, само че тук е друго. Просто пристигнах от неверната посока “, споделя Стивън.

Градът му останал в сърцето и той не го не запомнил. Преди три години и половина пристигнал да живее за непрекъснато в Пловдив. Подчертава, че от този момент не е мърдал от града. За последните 15 месеца не се е отдалечавал по-далеч от 1 километър от центъра. Само един път ходил в планините.

„ Това ме прави благополучен като на никое място другаде. За мен този град е центърът на Вселената. А когато съм в обичания ми бар в " Капана ", се усещам все едно съм в центъра на центъра на Вселената “, смее се британецът.

Няма никакъв проблем в това, че бизнесът му е обвързван с правенето на филми, а той не в меката на киното - Лос Анджелис. Обяснява че за него това е по-скоро преимущество.

Смята, че има два метода да си основател на филми. Единият е да си вътре в промишлеността - като всички тези, които идват в „ Ню Бояна “ и снимат нещо. „ Аз не съм това. Сега съумявам самичък да направя нещо друго - стартирам да популяризирам самичък филмите си. За Щатите това е доста извънредно и съвсем никой не го прави “, изяснява той.

Последният му филм „ Нито вълк, нито куче “ се показва доста добре в Америка. Той е най-дълго показваният филм в кината - повече от 2 години след премиерата си. „ По времето, когато се появил, в кината имаше министър председатели на 161 кино лентата и моят победи 147 от тях “, споделя Стивън. А това са компании с огромни екипи и експерти. И постигнал това от Пловдив. Пресмята, че триумфът му не би бил вероятен, в случай че е направил всичко това в Щатите - там всичко е щяло да излезе доста по-скъпо.

Това, което схванал при основаването на „ Нито вълк, нито куче “, е, че кинотеатрите не се интересуват от това имаш ли звезди във кино лентата, или не. Тях ги интересува единствено по какъв начин лентата се показва в другите кина. „ Снимах кино лентата си в Пайн Ридж в Южна Дакота. Бедността там е невиждана, безработицата е 90%. За тези хора да вземат участие във филм бе нещо извънредно. А за мен бе необикновено елементарно да фотографирам с естествени хора, които не са от Лос Анджелис “, споделя Стивън.

Двата му нови плана, които са свързани напълно с Пловдив, ще разчитат на всевъзможен тип промоции, които показват града и продуктите, създавани в него. „ Говоря в този момент за районен маркетинг - актрисата ми да носи облекла, основани в самия град. В пространствата, които снимаме, ще са с създадени тук мебели - желая всичко да е дизайнерско и да е локално. Много неща се вършат в Пловдив - можем да демонстрираме локални заведения за хранене и питейни заведения “, споделя шотландецът.

В родния му град Абърдийн нямало снимани филми и по тази причина също не бил доста прочут. Припомня, че след „ Смело сърце “ на Мел Гибсън в Шотландия има невъобразим взрив на туристи. Същото става и в щата Южна Дакота, откакто излиза „ Танцуващият с вълци “. „ Да заснемеш съответен филм за град като Пловдив, ще е доста добре за туризма. А Пловдив е едно от съкровищата на света. Още повече че в този момент България има първата си номинация за Оскар в лицето на Мария Бакалова “, напомня Стивън. Като експерт е учуден от осъществяването й. Учуден е обаче, че тук повече подлагат на критика триумфа й, в сравнение с да му се радват.

За двата си идни „ пловдивски “ кино лентата желае да провежда всички разрешителни с полицията и Общината, с цел да може да снима на разнообразни места. И градът да осъзнае по какъв начин може да се промотира по този метод.

Стивън е бил в Монреал, когато Мартин Скорсезе снима „ Авиаторът “. Действието е в Лос Анджелис, само че филмът главно е сниман в канадския град, тъй като той е предложил прелестна данъчна политика и е дал позволение да се снима гратис във всички огромни публични здания. „ Целта ми е да разпространяваме града - в Щатите може и 100 души да го гледат, само че по-късно да си кажат: Трябва да посетя Пловдив! “, споделя Стивън Люис Симпсън.

„ Непобедимите “ и летището

Стивън непрекъснато хвали града на приятелите си в чужбина. И множеството пъти му дават отговор: Не сме чували за него! “Най-интересното е, че Пловдив не е негоден от туристите. Имате точния брой - не прекалено много и немалко”, споделя той. Вижда проблем в това, че тук също се снимат непознати филми, само че не излиза наяве, че това е Пловдив и в сюжета се приказва за друго място. “Помните ли кино лентата “Непобедимите” ( “Expendables”)? Снимките бяха на пловдивското летище, само че никой не разбра това. А къде другаде може да намерите такова летище, кое-то е да идеално за фотоси?”, пита британецът.

Любов и убийства под тепетата

Първият му пловдивски филм ще е в две версии - едната ще е на български, а другата на британски. Той ще е любовна история, в която ще се преплете и ликвидиране. Вторият филм ще е интернационален трилър с дължина над 100 минути. “Той е въодушевен от моя българска другарка, работила за частна анализаторска фондация, която се занимава с интернационалния тероризъм. Този филм ще е главно на британски и ще е сниман на 100% в Пловдив”, споделя Стивън. За двата кино лентата ще търси млади гении от тук или от страната. Харесал е за оператор надарен пловдивчанин. “Току-виж открием хора, които ще се насочат по този начин към киното”, надява се британецът.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР