Владимир Путин присъства виртуално на срещата на върха на БРИКС, за да избегне арест за военни престъпления

...
е издирван от МНС.Изображение: Снимка: AP Руският лидер разкритикува въздействието
Коментари Харесай

е издирван от МНС.

Изображение: Снимка: AP

Руският лидер разкритикува въздействието на санкциите и индиректно обвини Запада, като критикува „потъпкването на всички правила на свободната търговия и икономическия живот, които сме смятали за неподвижни преди“.

Той каза, че те са причинили „изостряне на сериозни проблеми“, по-специално засягащи зърнената промишленост.

Заслужава да се отбележи, че нахлуването на Русия в Украйна и нейното решение да се оттегли от черноморската сделка за зърно оказаха значително въздействие върху зърнената промишленост.

Г-н Путин също даде актуална информация относно предложението си за безплатно зърно за африканските страни, като каза, че преговорите са почти приключили и Русия остава и ще бъде надежден доставчик на храни за Африка.

Руският външен министър Сергей Лавров представлява Москва в Йоханесбург , но говорителят на Кремъл Дмитрий Песков подчерта, че г-н Путин ще се ангажира изцяло със срещата на върха, докато участва дистанционно.

Местни служители казаха, че руският президент „виртуално“ ще присъства на вечеря за добре дошли, организирана от Южна Африка във вторник. В дневния ред също така е посочено, че ще изнесе реч чрез видеовръзка в сряда.

Прочетете повече:
Шефът на Wagner Group споделя първото видео обръщение след прекратения преврат
Шефът на руската космическа агенция обвинява десетилетия бездействие за лунна катастрофа

Изображение: Президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса връчва Ордена на Южна Африка на китайския президент Си Дзинпин

Си Дзинпин също отсъстваше от срещата на върха

Китайският президент също отсъстваше от началото на срещата на върха, въпреки че той беше в Южна Африка и проведе двустранна сутрешна среща с президента Сирил Рамафоса.

Не беше посочена причина за отсъствието му, като китайският министър на търговията Ван Уентао прочете речта му.

< p>Г-н Си, който постепенно възобнови пътуванията си в чужбина, след като премахна строгите ограничения на страната си за COVID-19, се присъедини към г-н Рамафоса, за да гледа церемониален парад на войници в сградите на Юниън Билдингс, официалното седалище на южноафриканското правителство.

< p>Той направи кратки коментари, като каза, че Китай е готов за повече сътрудничество с най-напредналата икономика на Африка, „за да изведе нашите всеобхватни стратегически партньорства до нови висоти“.

Длъжностни лица от БРИКС настояват, че блокът не заема антизападна позиция< /p>

Длъжностни лица от БРИКС се противопоставиха на предположенията, че блокът се измества към антизападна позиция под влиянието на Китай и Русия, казвайки, че вместо това се грижи за интересите на Глобалния юг.

Но позицията на БРИКС е в противоречие със западните съюзници по редица въпроси, включително инвазията на Русия в Украйна.

Европейският съюз призова г-н Си, г-н Рамафоса, бразилския президент Луис Инасио Лула да Силва и индийският премиер Нарендра Моди да използват тридневната среща на върха, за да осъдят Русия и г-н Путин за войната в Украйна - нещо, което е малко вероятно да се случи.

Вместо това БРИКС беше форум за Русия, за да изрази своите антизападна реторика, като г-н Лавров използва срещата на външния министър на БРИКС през юни, за да критикува Запада за неговата „хегемония“ и използването на „финансово изнудване“, за да обслужва неговите „егоистични интереси“.

Малък протест срещу Нахлуването на Русия в Украйна се проведе в обществен парк на повече от 3 км (1,8 мили) от срещата на върха във вторник.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР