Дюстабанът е вродена или придобита деформация на надлъжния свод на

...
Дюстабанът е вродена или придобита деформация на надлъжния свод на
Коментари Харесай

Какво причинява плоскостъпието и как може да бъде спряно?

Дюстабанът е вродена или добита дисторция на надлъжния свод на ходилото. Ако въобще се появи - то това става до 7 година възраст, само че може и хора в междинната възраст да се снабдят с това неприятно положение.

Ходилата при множеството хора са с повдигнат свод в средата по вътрешността на стъпалото, сред петата и пръстите. Този свод се развива до към 6-7-годишна възраст. Ако настъпят някакви нарушавания в вярното развиване, се следи дюстабан, при който мускулите и сухожилията отслабват и се отпускат, а костите в изправено състояние „ се разполагат ” на земята с цялата си повърхнина и тежест. Следва появяването на болки (особено при дълготрайно стоене в изправено положение) и обилни нарушавания в походката. При плоскостъпието ролята на амортисьори стартират да играят коленните и тазобедрените стави и гръбначния дирек, а те не са предопределени за оправянето с този проблем.

Как и за какво се появява плоскостъпието?

Сводът стартира да се оформя със стъпването на бебето на земята и окончателното му развиване завършва към 7 година възраст, само че болежка и изтръпване на ходилата могат да се появят още към шестата годинка на детето. Над 50% от децата в учебно заведение се сблъскват с този проблем, до момента в който други хора развиват плоскостъпие чак след 40 годишнината си. Оказва се, че над 65% от хората страдат от някаква форма на патология на ходилата, което несъмнено си е стряскаща цифра. Добрата вест е, че дюстабанът се лекува. Но първо:

Причините:

Първата към този момент я споменахме- вродена непълнота на съединителна тъкан

На второ място се подрежда претоварването на долните крака. При дълготрайно стоене в изправено състояние, има доста по-голяма възможност да се сблъскаме с този проблем- изключително публикуван измежду стоматолози, хирурзи, фармацевти и други

„ Любимата ” ни нас дамите причина- носенето на прекомерно високи и неуместни обувки

При разширени вени и ненадейно и прогресивно напълняване също е прекомерно допустимо да се срещнем с дюстабана

След прекарано заболяване, обвързвано с тежък физически труд, при рахита като странична реакция

Симптомите:

Ще ги познаете бързо и елементарно. При децата това е извънредно стъпване във вътрешността в търсене на облекчение на дискомфорта при вървене и е изцяло неумишлено. Подметките също се изтъркват отвътре, а походката става леко патешка. Необходимо е детето да бъде заведено на добър ортопед, който да удостовери. Специални стелки и извършения могат да оказват помощ положението да се поправя, само че единствено експерт може да реши.

При възрастните хора се стартира с възприятие на тежест и непрекъснати и възходящи болки в стъпалата, които се усилват в изправено състояние и понижават при отмора. Основен признак, с изключение на болката, е и отокът по ръба на ходилото, който след отмора също отшумява.



Ако не си обърнем внимание в точния момент, последователно стъпалото стартира да се издължава и да се уголемява в средата. А в случай че стъпите на пясък - ще се означи цялото ви стъпало. Походката става по-тромава и може да се появи клатене. Понякога се стига до изключително мощна болежка в тазобедрената става, която може да се популяризира чак до кръста. Едно от най-тежките затруднения пък е лумбалната дискова херния.

Съществува понятието " лъжовен дюстабан ", при който няма намаляване на сводовете, само че цялото стъпало е в контакт със земната повърхнина. Наблюдава се главно при професионални спортисти.

Лечение на дюстабана

Можем да си помогнем по няколко метода, според от стадия, в който е навлязло плоскостъпието ни. В началото се стартира с рехабилитация - разтривки на ходилата, непрекъсната стимулация, вани с топла вода, специфична гимнастика, вървене на необут крайник по неравни терени или пясък. Препоръчва се носенето на специфични ортопедични стелки, които с времето да поправят създалия се недостатък. Когато ситуацията е по-тежко се „ изписват ” ортопедични обувки, а в краен случай се прибягва и до оперативна интервенция за реорганизация на свода на ходилото.

Има ли метод да се предпазим?

За вярното образуване на свода на ходилото е нужна непрекъсната стимулация. Твърдата трева, камъчетата и пясъкът принуждават мускулите и връзките да работят, по тази причина е добре понякога да си разрешаваме да вървим боси по неравни повърхности. Но в един миг нищо не е в положение да спре плоскостъпието да се случи,

Особено внимание би трябвало да се обърне на децата още при прохождането им. Препоръчително е раздразнение на ходилото с към този момент упоменатата цел - усилване тонуса на мускулите. Задължително е да избираме и обувки, които компактно обгръщат крачето и глезена, без да са прекомерно тесни. Задната им част би трябвало да е твърда, с цел да държи петата изправена.

И не на последно място за нас дамите - да спрем да изтезаваме краката си с тези толкоз обичани и неустоими обувки, а да търсим обувки с такива подметки, които усещаме с цялото си стъпало, т.е. да имат извивката, която следва нашата. Нека бъдем рационални и да щадим ходилата си - те ще ни носят цялостен живот.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР