Дяволската комета приближава Земята и ще се вижда в нощното

...
Дяволската комета приближава Земята и ще се вижда в нощното
Коментари Харесай

Дяволската комета приближава Земята и ще може да я видим с просто око

Дяволската комета доближава Земята и ще се вижда в нощното небе. Тя е два пъти по-голяма от връх Еверест и експлоадиранията, които се получават, до момента в който пада, ѝ придават форма като на подкова или на две рогца.

За първи път от 71 години ще можем да следим с просто око

огромната Дяволска комета, до момента в който минава през Слънчевата ни система този месец.

Кометата е два пъти по-голяма от връх Еверест и експлоадиранията, които се получават, до момента в който се движи, ѝ придават форма като на подкова или на две рогца. Оттам идва и прозвището ѝ „ Дявол “, което получава лятото на 2023 година.

Иначе кометата се споделя Понс-Брукс и е следена за финален път през 1954 година преди завръщането ѝ предишното лято. Тя се води късопериодична комета, която минава през Слънчевата ни система на всеки 70 години.

Късопериодичните комети обикалят към Слънцето за по-малко от 200 години,

до момента в който при дългопериодичните това може да отнеме хиляди или милиони години.

През юли месец предишното лято небесното тяло стана 100 пъти по-ярко поради ненадейно експлоадиране, което ѝ придаде дяволитата форма. Други изригвания са се случили на 5 октомври, 1 ноември, 14 ноември, 14 декември и 18 януари, съгласно уеб страницата за галактически вести Space.com.

 

A post shared by Jan Erik Vallestad (@janvalphotography)

Към този миг кометата се вижда от Северното полукълбо на мръкване покрай западния небосвод. Засега ще ви е необходим бинокъл или телескоп, с цел да я видите.

До края на март тя може да бъде задоволително ярка, с цел да се види с невъоръжено око от някои места. Ще продължи да се изсветлява до най-близкото си прекосяване до Слънцето на 21 април.

Кометата ще остане забележима от Северното полукълбо (и у нас) до началото на май, когато ще стартира да избледнява, по-късно единствено от Южното полукълбо през юни, преди да изчезне до 2095 година

Най-ясно ще може да видите кометата ще надалеч от градските светлини при ясно небе.

 

Източник: Блиц

Oще вести четете в категория Свят
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР